Eşti aici

​CC a declarat drept constituțională norma legală cu privire la secretul fiscal

10 August 2021
1438 de afişări
Articolul din Codul Fiscal care reglementează secretul fiscal este constituțional, potrivit hotărârii Curții Constituționale (CC) din 10 august. Judecătorii CC s-au pronunțat după ce au fost sesizați de deputatul Dumitru Alaiba, care consideră că norma încalcă dreptul de acces la informație.

Judecătorii Curții Constituționale au admis parțial sesizarea lui Dumitru Alaiba, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate, și au recunoscut drept constituțional articolul din Codul Fiscal cu privire la secretul fiscal „în măsura în care organele fiscale și instanțele de judecată pot verifica, la examinarea cazurilor privind accesul la informație, existența unui scop legitim pentru îngrădirea accesului la informațiile care constituie secret fiscal și pot pune în balanță principiile concurente”.

Totodată, CC a reținut că unele informații deținute de Serviciul Fiscal de Stat nu pot fi încadrate în categoria secretului fiscal şi nu pot fi excluse din sfera interesului public. „Totuși, concluziile depind de circumstanțele factuale și juridice ale fiecărui caz, iar la aceste concluzii pot ajunge, pe de o parte, funcționarii responsabili din cadrul organelor fiscale, cărora li se solicită accesul la aceste informații, iar pe de altă parte, judecătorii de drept comun, în eventualitatea în care sunt sesizați în privința unui refuz al funcționarilor de a asigura accesul la informații”, se menționează în hotărârea CC.

Dumitru Alaiba a sesizat Curtea Constituțională în luna februarie a acestui an, după ce Serviciului Fiscal a refuzat să ofere informații privind cuantumul impozitelor achitate de Alexandru Dodon, fratele ex-președintelui Igor Dodon, și de către firmele în care acesta este fondator sau cofondator între 2017-2020. Responsabilii din cadrul FISC au spus că datele nu pot fi prezentate pentru că „constituie secret fiscal”.

Actuala normă definește conceptul de secret fiscal drept „orice informație de care dispun organele cu atribuții de administrare fiscală, inclusiv informația despre contribuabili ce constituie secret comercial, cu excepția informației despre încălcarea legislației fiscale”. Dumitru Alaiba consideră că noțiunea de secret fiscal „nu are o definiție legală clară”. „Multiple solicitări legitime ale reprezentanților mass-media referitor la activitatea și rezultatele financiare ale unor întreprinderi de stat, de exemplu impozitele achitate de acestea în bugetul de stat, au deseori același răspuns din partea autorităților – informația solicitată constituie «secret fiscal», în conformitate cu definiția din legislație. Accesul la informația de interes public este refuzat membrilor societății civile cu invocarea unei norme abuzive”, scria Alaiba în sesizare, solicitând declararea neconstituționalității acestui articol. 

În context, datele unui sondaj intern  al portalului Media Azi din luna mai relevă că secretul comercial a fost invocat adesea drept cauza refuzului de a satisface cererile de informație ale jurnaliștilor.