Eşti aici

​CCA a sancționat TVC 21 și a omis de pe ordinea de zi chestiunea licenței TV8

07 Noiembrie 2017
2164 de afişări
Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) au sancționat cu vot unanim, în ședința din 7 noiembrie, postul de televiziune TVC 21 pentru nerespectarea legislației privind plasarea de produse în emisiunea „Гарик и Шурик идут в гости” (Garik și Șurik merg în vizită). Postului TV i s-a aplicat o amendă de 5.000 de lei, iar reprezentanții instituției vizate au recunoscut că în emisiunea respectivă au fost admise încălcări și au promis că vor schimba conceptul programului.

Totuși, agenda ședința consiliului din 7 noiembrie a fost modificată, astfel încât subiectul examinării transferului licenței TV8 nu a mai fost pus în discuție, ceea ce a stârnit nemulțumiri.

Membra CCA Mariana Onceanu-Hadârcă a declarat în debutul ședinței că nu va participa la această adunare a consiliului, deoarece chestiunile de pe ordinea de zi a ședinței nu corespund agendei stabilite anterior.

„Ținând cont de circumstanțele create de conținutul ordinii de zi, că nu reflectă integral conținutul ordinii de zi din ședința precedentă, mă văd pusă în situație să fac figurație, dacă evaluez bine șituația - și nu vreau să fac acest lucru. De aceea, eu nu voi participa astăzi la ședință”, a declarat Mariana Onceanu-Hadârcă, părăsind sala.

Expertul media Petru Macovei a scris, cu o zi până la ședință, într-o postare pe Facebook, că de pe ordinea de zi a ședinței din 7 noiembrie (în comparație cu ultima ședință din 20 octombrie, amânată din lipsa de cvorum), a „dispărut” chestiunea privind cesiunea licenței pentru postul de televiziune TV 8, care de mai mult timp încearcă să obțină dreptul de emisie a programelor către asociația obștească Media Alternativă.

După plecarea Marianei Onceanu-Hadârcă, în sala de ședință au rămas doar cinci membri, astfel încât președintele CCA, Dragoș Vicol, a fost nevoit să anunțe o pauză pentru a remedia situația. Pentru ca ședința să fie deliberativă, era necesară prezența a cel puțin șase membri ai CCA.

Peste jumătate de oră în sală a venit și membra CCA Olga Guțuțui, care nu a participat la ședință de la început.

Inițial, membrii CCA au recurs la examinarea rezultatelor monitorizării serviciilor de programe ale mai multor radiodifuzori la capitolul respectării drepturilor copiilor. Membrii CCA au atenționat prin consens acestea posturi pentru încălcările depistate și le-au recomandat să fie mai prudenți atunci când reflectă subiectele despre copii.

Postul de televiziune TVC 21 s-a ales cu o amendă de 5.000 de lei pentru încălcările depistate în cadrul emisiunii „Гарик и Шурик идут в гости”. Direcția monitorizare TV din cadrul CCA a depistat că în cadrul acestei emisiuni au fost admise încălcări ale legislației la capitolul plasării de produse.

Administratoarea postului de televiziune TVC 21, Rodica Peșterean, a recunoscut încălcările depistate și a anunțat că emisiunea a fost suspendată, urmând să revină pe post după o reevaluare a conceptului.

Monitorizarea programului dat a fost efectuată la cerința membrei CCA Olga Barbălată, care s-a autosesizat pe marginea acestei emisiuni „cu scopul de a încuraja libera concurență și pentru a plasa toți radiodifuzorii în condiții de egalitate”.