Eşti aici

​Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte: Lipsa de promptitudine și eficiență a CA nu a contribuit la asigurarea unor alegeri libere și corecte

13 Iulie 2021
679 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) „nu și-a exercitat atribuțiile de supraveghere și control cu maximă diligență”, este una dintre concluziile Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) cu privire la modul în care a decurs campania electorală și ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Declarația CALC, formată din 36 de organizații obștești din Republica Moldova, a fost prezentată public pe 13 iulie.
 
Coaliția a stabilit că în perioada campaniei, cu unele excepții, „mass-media a avut un comportament părtinitor, a reflectat într-un mod dezechilibrat concurenții electorali și nu a asigurat informarea complexă a publicului despre procesul electoral și modalitatea de exercitare a dreptului la vot”. Monitorizarea serviciilor media audiovizuale a arătat  prezentarea disproporționată a concurenților  electorali, îndeosebi dintre Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și ceilalți concurenți.

În același timp, experții CALC au ajuns la concluzia că CA nu și-a exercitat misiunea corect în raport cu toți furnizorii care au încălcat legislația în campania electorală. „Consiliul Audiovizualului, autoritatea de reglementare în audiovizual, nu și-a exercitat atribuțiile de supraveghere și control cu maximă diligență și bună credință și nu a luat decizii prompte pentru a asigura reflectarea corectă și echidistantă a candidaților de către toți furnizorii de servicii media audiovizuale”, scrie în raport.

Totodată, observatorii Coaliției au menționat că CA a lansat în campania electorală un singur raport de monitorizare, care a constatat derogări de la legislație din partea mai multor radiodifuzori, dar a intervenit cu sancțiuni într-un singur caz, iar celelalte posturi TV fiind lăsate fără atenție. „Lipsa de promptitudine și eficiență a acestei instituții nu a contribuit la asigurarea unor alegeri libere și corecte”, concluzionează Coaliția.

CALC a precizat că, și în presa online, „caracterul părtinitor, selectiv și dezechilibrat de reflectare a campaniei electorale a fost și mai pronunțat”. „Rezultatele monitorizării a zece portaluri de știri arată că BECS a fost concurentul electoral cel mai des plasat într-un context pozitiv, iar PAS a fost cel mai des plasat într-un context negativ”, se arată în raport.

Anterior, și misiunile internaționale de monitorizare a alegerilor s-au expus critic la adresa CA.

Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate formată din 36 de organizații obștești din Republica Moldova, cu scopul de a contribui la dezvoltarea democrației prin promovarea și desfășurarea alegerilor libere şi corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și ale instituțiilor specializate afiliate acestuia.