Eşti aici

​Comisia pentru mass-media recomandă Parlamentului să respingă raportul de activitate al CA pentru 2020. Membrii autorității riscă să fie demiși

10 Noiembrie 2021
1114 afişări
Comisia parlamentară pentru mass-media recomandă Legislativului să respingă raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) pentru anul 2020. Este a doua oară în acest an când deputații audiază raportul autorității și asta după ce au intrat în vigoare prevederile care permit demiterea membrilor Consiliului în cazul în care raportul este respins de plenul Parlamentului. La ședința din 10 noiembrie a comisiei de profil a participat  online un singur membru CA.  
 
Președinta comisiei de profil, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a precizat că a lansat două invitații la adresa Consiliului Audiovizualului pentru a audia raportul de activitate al autorității de reglementare în anul 2020. Potrivit ei, reprezentanții CA au răspuns că nu vor putea participa din cauză că mai mulți angajați ai Consiliului sunt testați pozitiv cu infecția Covid-19. Aceștia au respins și invitația repetată de a participa la o ședință în format online. „Înțelegem că asta, de fapt, e o situație prin care se refuză invitația noastră”, a spus Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Membra CA Lidia Viziru, prezentă la ședință online, a precizat că nu poate prezenta raportul de activitate pentru că această atribuție aparține președintei autorității.

Vicepreședinta comisiei, deputata socialistă Adela Răileanu, a menționat că raportul de activitate al CA pentru anul trecut a fost deja examinat în luna martie. „Nu pot vota de două ori pentru același raport, pentru sau contra. Eu consider că am analizat acest raport în martie, procedura de vot a fost, pe site-ul Parlamentului este și ședința în care a avut loc această procedură”, și-a argumentat punctul de vedere Adela Răileanu.

Un alt vicepreședinte al comisiei, deputatul PAS Virgiliu Pâslariuc, a precizat că audierea repetată ar fi fost necesară în condițiile în care au fost operate modificări în Codul serviciilor media audiovizuale. Potrivit prevederilor, după audieri, comisia de profil prezintă Parlamentului un raport pe marginea acestuia, iar respingerea documentului de către plen atrage după sine demiterea, de drept, a membrilor Consiliului Audiovizualului.

Pâslariuc consideră că sancțiunile aplicate de CA în 2020 „au fost neconvingătoare” și că autoritatea „nu s-a isprăvit” cu obligațiile sale privind asigurarea dreptului cetățenilor de a primi  informații corecte: „Aceste cazuri sunt tot mai multe și mai multe. CA este responsabil de aplicarea Codului serviciilor media audiovizuale”.

„Deci noi trebuie să avem un CA care strict funcționează după un anumit sistem. Sunt televiziuni care sunt bune – acum e la modă cuvântul bun – și sunt televiziuni care nu sunt”, a intervenit Adela Răileanu. „Mai ales pentru acest CA, la început, au fost unele televiziuni bune, pe urmă au devenit altele. (...) Aceștia [membrii Consiliului, n.r.] și-au schimbat două pălării politice și nu mai vrem să fie și a treia”, a fost replica lui Virgliu Pâslariuc.

Și alți deputați din cadrul PAS s-au expus critic în raport cu activitatea CA. Liliana Nicolaescu Onofrei a menționat că CA a „neglijat” unele sesizări din partea societății civile, iar unii furnizori de servicii media au fost „amendați în mod selectiv”. „Din punctul meu de vedere, pe partea de atribuții ale CA, așa cum ar fi trebuit ele să fie făcute în corespundere cu prevederile Codului, eu consider că nu putem vorbi de o situație care să ne dea satisfacție și să putem aproba acest raport”, a spus Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Propunerea ei de a recomanda plenului respingerea documentului a fost susținută de șapte membri ai comisiei. Doi deputați s-au abținut.

Citiți și: „Transformăm televiziunile în TikTok.” Deputații au examinat raportul de activitate al CA pentru anul 2020
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.

Sursa foto: Parlament.md