Eşti aici

​Consiliul de Supraveghere al TRM s-a autosesizat pe marginea raportului CJI de monitorizare a postului Moldova 1

28 Aprilie 2020
1498 de afişări
Consiliul de Supraveghere (CS) al companiei Teleradio-Moldova (TRM) s-a autosesizat pe marginea Raportului de monitorizare a postului public de televiziune Moldova 1, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent pe 16 aprilie, și a decis să facă o proprie monitorizare a buletinului de știri „Mesager” în perioada 9-15 martie, vizată în cercetare. 

Raportul CJI urma să fie examinat de CS în cadrul ședinței din 22 aprilie. Membrii Consiliului au amânat însă discutarea documentului pentru data de 6 mai, invocând printre altele că administrația televiziunii are nevoie de timp ca să reușească să-l studieze. 

Potrivit hotărârii CS, raportul de monitorizare a fost remis administrației TRM „pentru a veni cu o poziție argumentată”. Totodată, în ședința din 6 mai ar urma să fie invitat și autorul studiului, cercetătorul media Victor Gotișan. Hotărârea mai prevede că membrii Consiliului de Supraveghere vor monitoriza emisiunea „Mesager” de la Moldova 1 în perioada 9-15 martie.

Raportului de monitorizare al CJI relevă că, în perioada 9-15 martie, Moldova 1 și-a ajustat într-o mare măsură conținutul informativ la agenda guvernării, autoritățile publice centrale fiind cel mai frecvent menționate și citate în știri. O altă concluzie a documentului se referă la faptul că președintele Igor Dodon a fost prezentat în context pozitiv în aproape toate știrile, în timp ce Partidul Socialiștilor a fost mai degrabă favorizat față de formațiunile de opoziție.

Sursa foto: Mediacritica.md

Raportul relevă că în aproximativ jumătate din știrile celui mai important buletin informativ al zilei au fost citate în calitate de surse autoritățile centrale sau instituțiile statului: Președinție, Guvern și Parlament. Totodată, premierul Ion Chicu, președintele Igor Dodon, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, s-au bucurat de cea mai mare prezență în știri.

Dintre actorii politici, Partidul Socialiștilor și reprezentanții formațiunii au fost favorizați prin citările directe, în calitate de surse, într-un număr mare de știri, dar și prin modul în care aceste știri au fost prioritizate în buletinele informative și prin punerea în lumină mai pozitivă a PSRM, a inițiativelor acestui partid și a reprezentanților săi.