Eşti aici

​Crearea unui sistem de monitorizare a legislației audiovizuale, printre obiectivele planului de acțiuni al CoE pentru Moldova în următorii patru ani

23 Aprilie 2021
1006 afişări
Monitorizarea felului în care se aplică Codul serviciilor media audiovizuale, precum și a capacităților Consiliului Audiovizualului se numără printre obiectivele-cheie ale Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024, făcut public pe 19 aprilie. CoE a prezentat noul plan de acțiuni pentru Moldova în cadrul vizitei președintei Maia Sandu la Strasbourg.
 
Potrivit Consiliului, planul de acțiuni stabilește prioritățile de cooperare cu Republica Moldova pentru următorii patru ani și are drept scop implementarea standardelor europene privind democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului. Documentul, pe lângă aspecte ce vizează drepturile omului, nediscriminarea și egalitatea de gen, conține și prevederi pe domeniul mass-media și a Internetului, inclusiv cu privire la îmbunătățirea protecției datelor cu caracter personal.  
 
Mai exact, în următorii patru ani, Consiliul Europei își propune să susțină instituirea unui sistem de monitorizare a Codului serviciilor media audiovizuale și a capacităților Consiliului Audiovizualului, sporirea capacităților de a realiza investigații, documentare și altele. 

În baza planului de acțiuni, va fi oferită asistență în domenii precum combaterea discriminării, crimelor și discursului de ură și consolidarea independenței presei, în special cu privire la autoritatea de reglementare și radiodifuzorul public.
 
Într-un capitol aparte se regăsesc și rezultatele planificate de pe urma implementării activităților. Bunăoară, personalul Consiliului Audiovizualului a trebui să aibă capacitatea de a pune în practică și de a monitoriza implementarea noii legislații în domeniul mass-media. Tot aici se regăsește și obiectivul cu privire la îmbunătățirea capacităților tehnice ale CA, fără a fi oferite detalii.

Totodată, planul de acțiuni remarcă despre necesitatea menținerii standardelor editoriale ridicate pe o piață mass-media competitivă și prevede că reprezentanții CoE vor monitoriza numărul alertelor trimise pe Platforma Consiliului Europei privind promovarea protecției jurnalismului și siguranței jurnaliștilor și a condamnărilor pentru infracțiuni împotriva angajaților breslei.
 
Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021–2024 a fost aprobat de Comitetul de Miniștri la 25 noiembrie 2020. Bugetul este estimat la 13,7 milioane de euro. Potrivit instituției, printre principalele realizări ale planului anterior pe domeniul mediatic se numără adoptarea primei strategii de dezvoltare a mass-media și a noului Cod al Audiovizualului.

Sursa foto: Consiliul Europei