Eşti aici

​Guvernul a avizat proiectul de lege privind interzicerea publicității jocurilor de noroc în mass-media

10 Noiembrie 2021
937 de afişări
Guvernul a avizat, în cadrul ședinței din 10 noiembrie, proiectul de lege privind interzicerea jocurilor de noroc în media.  Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate.

Potrivit proiectului, înregistrat pe 6 septembrie, se interzic sub orice formă, directă sau indirectă, acțiunile publicitare (promoționale) pentru promovarea și/sau stimularea tuturor tipurilor de jocuri de noroc (inclusiv loterii și pariuri la competiții/evenimente sportive, loterii momentane), inclusiv publicitatea la radio şi televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice și video, prin Internet, cu utilizarea reţelelor telefonice. Documentul prevede și sancțiuni pentru cei care vor amplasa sau vor difuza publicitatea privind exploatarea jocurilor de noroc. 

Autorii argumentează că jocurile de noroc creează victime și dependență printre cele mai vulnerabile pături ale societății, inclusiv printre minori. „Luând în considerare că jocurile de noroc (inclusiv cele cu un risc social scăzut) pot crea dependență, pot afecta situația financiară a persoanei, toate acestea ducând la stări de depresie, izolare de societate, creșterea ratei criminalității și delicvenței juvenile etc., extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc se consideră a fi justificată”, a spus ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Tot astăzi, Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a susținut proiectul de lege prin care se urmărește interzicerea publicității jocurilor de noroc și a aprobat raportul la proiect în prima lectură. Pentru lectura a doua urmează a fi înaintate amendamente cu ajustări, „inclusiv pentru a atenua impactul noii legi asupra instituțiilor mass-media în legătură cu pierderea veniturilor din publicitatea jocurilor de noroc”. 

Anterior, proiectul a fost supus dezbaterilor publice. În cadrul consultărilor, reprezentanții mai multor instituții media și case de vânzare a publicității au semnalat că vor fi afectați din punct de vedere financiar în cazul în care deputații vor aproba inițiativa privind interzicerea promovării și publicității tuturor tipurilor de jocuri de noroc.
 


 

Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.
Sursa foto: Media Azi