Purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a confirmat pentru deschide.md că acestora nu li s-a permis intrarea în Republica Moldova pe motiv că jurnaliștii nu au putut să-și justifice scopul vizitei. „Inițial, dumnealor au declarat că vin într-o vizită privată, însă nu au putut confirma cele spuse. Ulterior s-au aflat adevăratele intenții, care au servit drept motiv pentru a nu le permite accesul în R.Moldova”, a declarat Raisa Novițchi.
Reprezentanta Poliției de Frontieră a mai spus că aceștia doi se vor întoarce în Rusia cu următoare cursă, de la orele 19.00.
Potrivit portalului rus vesti.ru, Safronova și Samoliotov au venit în Chișinău la prezentarea filmului documentar a lui Samoliotov „Lupta pentru „Saliut””. Potrivit publicației, aceștia nu și-au propus să aibă filmări pe parcursul vizitei lor, iar documentarul pe care intenționau să-l prezinte ar fi „un detectiv cosmic din anul 2011”.
Safonova și Samolitov au mai spus în comentarii pentru presa rusă că nu au primit explicații din partea reprezentanților poliției moldovenești.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacționat deja la acest caz. Ca și în cazurile precedente, Dodon a criticat decizia autorităților de a le interzice jurnaliștilor ruși să intre în țară și a anunțat că va cere explicații organelor competente în privința acestei situații.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe din Rusia au declarat că se așteaptă la o reacție promptă din partea OSCE în privința acestui caz.
Anterior, autoritățile moldovene le-au interzis intrarea în țară mai multor jurnaliști, persoane publice și politologi ruși, printre care corespondenta specială a publicației ruse Komsomoliskaya pravda Daria Aslamova, redactorul-șef al Argumentî i Faktî, Igor Cerneak și alții. De fiecare dată, autoritățile au invocat o cauză identică, motivând că aceștia nu ar fi întrunit condițiile de traversare a frontierei de stat și nu și-ar fi motivat scopul vizitei.
UPDATE. Ulterior, a apărut și reacția Partidului Socialiștilor față de interdicția în privința acestor doi jurnaliști. Partidul Socialiștilor și-a exprimat indignarea față de aceasta situație și a anunțat că intenționează să inițieze o anchetă parlamentară asupra tuturor cazurilor de deportări ilegale ale cetățenilor Federației Ruse din ultimele luni.
UPDATE. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse l-a invitat, miercuri, 29 noiembrie, pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguţă, pentru a i se înmâna o notă de protest în legătură cu numeroasele cazuri de limitarea accesului pe teritoriul Republicii Moldova pentru jurnaliști, politologi și alte persoane oficiale din Rusia de a intra în Moldova.