Eşti aici

​Joseph Watson: „Cea mai importantă calitate a comunicatorilor americani este faptul că sunt dedicați muncii lor”

09 Octombrie 2017
2393 de afişări
Ce ar trebui să întreprindă comunicatorii din Moldova pentru a îmbunătăți relația cu presa? Despre aceasta, corespondentul „Media Azi” a discutat cu profesorul Joseph Watson, specialist în afaceri publice de Comunicații, Publicitate și Relații Publice de la Universitatea din Georgia, SUA, care a vizitat recent Republica Moldova.
 
Media Azi:  Domnule Joseph Watson, cum este percepută meseria de comunicator în SUA?
 
Joseph Watson: Aș vrea să subliniez că aceasta funcție este importantă în toate societățile democratice. Bineînțeles, nu din cauza că  persoanele publice nu ar putea să comunice ele înseși cu presa. Nu doar în SUA, ci în orice țară comunicatorii sunt acei specialiști care au menirea și responsabilitatea să asigure un flux permanent de informație către public; să poarte un dialog constant cu reprezentanții mass-media; să aibă grijă ca informația oficială care ajunge la public să fie exactă, veridică.
 
M. A.: În Republica Moldova deseori funcția de comunicator este confundată cu cea de lustruitor de imagine (image makeri). Care ar fi diferența esențială între aceste două ocupații?
 
Joseph Watson: Diferențele sunt foarte mari. De obicei, image-maker-ii se ocupă de promovare și la serviciile lor se apelează în cadrul unor campanii electorale. Pentru că un candidat electoral dorește să influențeze  felul în care este perceput de către potențialii votanți. Cu siguranță, cu toții ne gândim la faptul cum arătăm, cu ce să ne îmbrăcăm și la aceea cum ne văd și ne percep alții. Spre deosebire de PR-iști,  comunicatorii guvernamentali au un rol instituțional, care are în vedere comunicarea politicilor promovate de către aleșii poporului și deciziile pe care aceștia le iau. Desigur, modalitatea în care decurge aceasta comunicare poate influența, sau chiar poate crea într-un anumit fel imaginea politicienilor. Însă cele două profesii nu trebuie confundate.
 
M. A.: Cum ar trebui să-și construiască un comunicator relația cu presa, pentru o mai bună colaborare cu mass-media?
 
Joseph Watson: Orice relație este bilaterală. Atât comunicatorii guvernamentali, cât și jurnaliști au nevoie unii de alții, pentru că o parte oferă informația, iar cealaltă parte are misiunea să disemineze această informație. Bineînțeles, uneori pot interveni unele provocări, dificultăți. De exemplu, în Moldova, comunicatorii guvernamentali activează în inferioritate numerică - numărul lor este limitat, timpul și resursele, de asemenea, sunt limitate. Jurnaliștii, la rândul lor, au pretenții că nu primesc la timp răspuns la solicitările de informație din partea comunicatorilor guvernamentali, sau față de calitatea informației. Cum pot fi depășite asemenea situații? În opinia mea, o soluție pentru comunicatorii guvernamentali ar fi frecvența și regularitatea cu care ei interacționează cu presa și cu jurnaliștii. Le-aș sugera să organizeze mai des întâlniri neformale cu reprezentanții mass-media, în cadrul cărora să le ofere informații generale la un anumit subiect care urmează să fie discutat. Din practica țării mele știu sigur că asemenea întâlniri au  impact. Comunicatorii noștri îi invită pe jurnaliști atât la întâlniri oficiale, cât și neoficiale, unde de asemenea le oferă informații ce pot fi  utilizate în materiale jurnalistice. Întrucât în Moldova aveți un număr limitat de comunicatori, aș sugera instituțiilor să angajeze niște asistenți, care să ajute comunicatorilor în contactul direct cu presa, facilitând astfel munca lor.
 
M. A.: Ce calități sunt cele mai apreciate la un comunicator american?
 
Joseph Watson: Cea mai importantă calitate: comunicatorii americani sunt foarte dedicați muncii lor. Aș caracteriza lucrul lor ca fiind unul dintre cele mai solicitate pentru că fluxul de știri nu se oprește niciodată. Ei trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă timp de 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Trebuie să colaboreze cu Guvernul, astfel încât să poată să redea informații prompt și actual.