Eşti aici

​Juriști și experți, despre noul mecanism de responsabilizare a CA și demiterea membrilor autorității

12 Noiembrie 2021
1120 de afişări
Decizia comisiei parlamentare pentru mass-media privind examinarea repetată a raportului de activitate al Consiliului Audiovizualului, care a dus la demiterea membrilor autorității joi, 11 noiembrie, este privită critic de unii experți și juriști. Pe de o parte, ei amintesc că prevederi legislative noi nu pot fi aplicate pentru evenimente întâmplate în trecut. Pe de altă parte, schimbările sunt previzibile în contextul noilor modificări operate la Codul serviciilor media. 

În cadrul ședinței plenare din 11 noiembrie, parlamentarii au adoptat o hotărâre prin care a fost respins raportul de activitate al CA pentru anul 2020 și, respectiv, demisă actuala componență a autorității. Hotărârea a fost adoptată în urma examinării raportului comisiei de profil, care a venit cu această recomandare, în condițiile în care raportul deja a fost examinat în primăvara anului 2021. Președinta comisiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a explicat că raportul a fost dezbătut repetat după modificările operate la Codul serviciilor media audiovizuale și pentru că anterior documentul nu a fost înregistrat în Parlament, iar deputații nu au luat nicio decizie în cadrul examinării precedente a documentului. 

Avocata Tatiana Puiu, reprezentanta Freedom House în Republica Moldova, consideră că intenția deputaților de a schimba componența CA poate fi înțeleasă, odată ce mai mulți reprezentanți ai societății civile și-au exprimat nemulțumirile în legătură cu activitatea instituției. Ea crede însă că examinarea repetată a raportului și ulterioara demisie a membrilor autorității „ridică mai multe semne de întrebare” și este „problematică”. Potrivit ei, de regulă, legile se aplică pentru evenimente din viitor. „Ei au audiat o dată raportul anual pentru 2020, deja următorul an examinat trebuie să fie 2021. (...) Legea nu se aplică retroactiv (...) Parlamentarii puteau să includă în proiect posibilitatea examinării raportului prin derogare de la regula generală”, amintește Tatiana Puiu.

SCOPUL SCUZĂ MIJLOACELE?

Politologul Denis Cenușa remarcă rapiditatea cu care guvernarea promovează schimbări în mai multe domenii. „Iar în acest proces, ea își arată disponibilitatea să comită abateri sau abuzuri pentru că în viziunea sa «scopul scuză mijloacele». Audierea repetată a raportului CA denotă o intenție acerbă de a face o resetare completă a reglementatorului spațiului audiovizual din țară. În acest fel, se dorește atingerea unor rezultate cât mai devreme în decursul mandatului de patru ani al partidului de la guvernare”, semnalează Denis Cenușa.

„Totuși, nu poți face modificări retroactiv, aplicând legislația nou votată. CA urmează să prezinte un raport nou în primăvara lui 2022, când noua legislație poate fi aplicată cu strictețe. Această grabă creează riscuri majore pentru decizii influențate politic mai mult decât de evaluarea obiectivă a performanței CA. Acest lucru va reprezenta o bilă neagră pentru guvernare", consideră Cenușa.

„DECIZIA PARLAMENTARILOR ESTE LOGICĂ”

Și directorul executiv al Asociației Presei Electronice (APEL), Ion Bunduchi, vorbește despre responsabilitatea pe care guvernarea și-o asumă pe domeniul audiovizual. „Dorește schimbări rapide și asta nu e de condamnat. Dimpotrivă, dacă schimbările vor fi în bine și vor fi reale, avem de câștigat toți. Dacă nu - avem de pierdut toți, inclusiv guvernarea, pentru că, până acum, dacă CA funcționa prost - era criticat CA; de acum încolo, dacă CA va funcționa prost, va fi criticată guvernarea care și-a asumat răspunderea și pentru funcționarea CA. Asta-i ecuația”, explică expertul. 

Bunduchi insistă că există totuși o cale ce nu necesită modificarea legislației pentru a schimba lucrurile în bine - „delegarea în componența CA a unor membri care să se afle în conformitate deplină cu buchea legii (până la modificarea Codului), să fie integri, profesioniști, fără apartenență politică”. 

Cercetătoarea media Aneta Gonța cataloghează decizia parlamentarilor de a examina repetat raportul de activitate al CA pentru anul 2020 drept „logică în sensul modificărilor operate la Codul Serviciilor Media Audiovizuale”. „A fost clar din start că se dorește schimbarea componenței CA cât mai repede, iar singura posibilitate rapidă acum este respingerea raportului. E ridicol, bineînțeles, să spui în noiembrie că acest raport este prost și că CA nu și-a îndeplinit atribuțiile corespunzător, după ce în martie majoritatea parlamentarilor au calificat-o drept «satisfăcătoare». Dar atunci și componența comisiei de profil era alta”, amintește Gonța. 

Demiterea membrilor CA nu este unica din domeniul audiovizual, în ultima perioadă. După ce noile modificări la Codul serviciilor media audiovizuale au intrat în vigoare săptămâna trecută, compania publică Teleradio-Moldova a revenit sub control parlamentar. Astfel, a încetat mandatul tuturor membrilor Consiliului de Supraveghere și cel al directoarei de la TRM.