Eşti aici

​Jurnaliștii Moldpres, nemulțumiți de intenția Сancelariei de Stat de a renunța la departamentul de știri al agenției: Este un atac asupra presei

27 Mai 2021
697 de afişări
Cancelaria de Stat a elaborat un nou statut al Agenției Informaționale de Stat Moldpres, în care nu se mai regăsește și Direcția știri, au anunțat jurnaliștii Moldpres, calificând inițiativa drept „un atac asupra presei”. Aceștia au publicat și o știre la subiect, pe site-ul instituției, dar articolul a fost retras la scurt timp.
 
UPDATE // Directorul Moldpres, Andrei Volentir,  dezminte informațiile publicate inițial de jurnaliștii agenției cu privire la proiectul de modificare a statutului instituției, elaborat de Cancelaria de Stat. Potrivit lui, documentul este un anteproiect, aflat în faza incipientă și „absolut crud”. „Este o interpretare eronată a documentului despre care se vorbește și nu este despre lichidarea departamentului de știri. Este un fapt regretabil că s-a ajuns să fie discutat în presă și nu pe intern. Starea conflictuală aparent este epuizată”, ne-a spus Andrei Volentir.

 

Managerul a precizat că activitatea jurnaliștilor nu este blocată, iar știrea cu pricina a fost retrasă pentru că ar fi eronată: „Redactorii nu au fost opriți. A fost retrasă o știre care a apărut în mod eronat pe pagina web a agenției. Toată lumea e la muncă - preponderent la distanță. Cu aceasta ocazie au fost convocați la o ședință de lucru. Nimeni nu este lezat în drepturi”.

 

Potrivit lui, documentul este în prezent supus avizării, inclusiv de către Moldpres. „Noi acum îl studiem, îl examinăm. Carențele de ordin tehnic pe care le vom observa le vom trimite Cancelariei de Stat prin scrisoare”, a adăugat Andrei Volentir, precizând că, în curând, va apărea și un comunicat la subiect. 

Potrivit documentului, publicat de jurnaliștii Moldpres pe Facebook, proiectul noului statut prevede reducerea activității instituției doar la editarea Monitorului Oficial. Mai exact, misiunea Moldpres ar consta în „a asigura publicarea și editarea actelor oficiale și actelor juridice în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, prestarea serviciilor publice calitative în procesul recepționării actelor juridice”.  Astfel, în proiectul Cancelariei de Stat nu se mai regăsește prevederea care ține de „producerea și difuzarea informației, publicarea și editarea actelor oficiale, informarea opiniei publice din țară și de peste hotare asupra politicii de stat și activității curente a autorităților publice din Republica Moldova, prestarea serviciilor editoriale, poligrafice și de publicitate, producerea și comercializarea materialelor foto și video”.

Potrivit notei informative a proiectului, documentul „are ca scop armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene”. Autorul documentului notează că statutul Moldpres reflectă în mod insuficient atribuțiile fondatorului și directorului, inclusiv competența acestora în privința administrării și gestiunii patrimoniului public. Proiectul prevede intrarea în vigoare a hotărârii la data publicării, pentru a asigura implementarea imediată a amendamentelor propuse. 

„NI SE ÎNCALCĂ DREPTUL LA MUNCĂ”

Jurnaliștii agenției califică tentativa „drept un atac asupra presei, precum și o răzbunare pentru anumite note critice pe care le-am admis la adresa unor instituții de stat”, se arăta într-o știre publicată pe site-ul Moldpres, dar retrasă la scurt timp. „În timp ce toată presa e cu ochii pe campania electorală, aflăm cu stupoare că Direcţia Ştiri de la Moldpres este iarăşi încolţită. Numai n-am reuşit să ne venim bine în fire după atacul de acum doi ani, că iaca, na, din nou şi iarăşi! Închideţi singurul portal de ştiri oficiale?! De ce?! Noi slujim statul, oricare ar fi numele lui şi mandatul. Şi în anii cât lucrăm, credeţi-ne, am văzut multe nume şi diferite culori politice şi pe toate le-am slujit cu profesionalism, pentru că la  moment acestea reprezentau statul. Rău, bun, cum este, dar acesta este statul care are dreptul la o sursă a sa de informare”, a scris jurnalista Moldpres Lilia Grubîi, care a și publicat proiectul.
 


„Nemulțumiți, probabil, că în ultima perioadă am fost mai critici cu unele instituții ale statului, funcționarii Cancelariei au decis să se debaraseze de ultimii jurnaliști ai agenției, deși după ultimele «reforme» în instituție sunt mai mulți juriști decât jurnaliști”, a comentat și jurnalistul Arcadie Railean pe pagina personală de Facebook.

Șeful Direcției știri de la Moldpres, Fidel Galaico, a menționat pentru Media Azi că știrea despre proiectul Cancelariei de Stat privind renunțarea la redacția de știri a fost retrasă la indicația administrației Moldpres. „După ce am publicat știrea pe site și pe Facebook, la comanda directorului agenției am fost blocați. Noi nu mai putem pune știri, nu putem redacta, nu mai putem face nimic. Noi avem site-ul la care lucrăm, iar redactorii și eu am fost blocați, ca să nu mai putem posta nicio știre pe site. Ni se încalcă dreptul la muncă. Până acum am lucrat online, de acasă, iar acum mă pornesc spre birou, dacă o să-mi permită accesul în agenție”, ne-a spus Galaico.

Angajatul Moldpres a adăugat că administrația nu i-a anunțat despre intenția Cancelariei de Stat: „S-a făcut fără ca să se consulte cu echipa”.

 

Directorul Moldpres, Andrei Volentir, nu a răspuns la apelurile telefonice ale Media Azi, iar responsabilii de comunicare din cadrul Cancelariei de Stat au cerut să le fie expediată o solicitare de informație în scris. 

Anterior, mai mulți reporteri, fotoreporteri și traducători din cadrul instituției au fost preavizați că vor fi disponibilizați în legătură cu faptul că Cancelaria a aprobat o nouă structură și un efectiv-limită al Moldpres. Ulterior, după protestul jurnaliștilor, administrația Moldpres a anunțat că noua structură a agenției a fost revizuită și completată cu șase poziții - doi fotoreporteri, trei traducători și un redactor.

Foto: Media-Azi