Eşti aici

​Ministerul Economiei și Infrastructurii, obligat să ofere informații despre sporurile salariale ale angajaților săi

16 Iulie 2021
1029 de afişări
Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost obligat să ofere Asociației Obștești Juriștii pentru Drepturile Omului mai multe informații solicitate încă acum doi ani, printre care și lista funcționarilor din cadrul autorității care au beneficiat de sporuri salariale. Juriștii asociației au pierdut cazul în prima instanță, dar au câștigat la Curtea de Apel Chișinău și la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Ultima a declarat, printr-o încheiere irevocabilă din 14 iulie, drept inadmisibil recursul MEI împotriva deciziei instanței inferioare.  

La începutul lunii mai 2019, Asociația Obștească Juriștii pentru Drepturile Omului și cetățeana Ana Burlacu au solicitat Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) lista angajaților instituției care au beneficiat de sporuri, suplimente la salariul de bază, precum şi de premii, cu indicarea sumei totale a stimulărilor pentru fiecare angajat, în perioada aprilie 2017 - aprilie 2019; lista celor care au plecat în deplasări de serviciu peste hotarele Republicii Moldova în perioada  ianuarie 2017 -  decembrie 2018, suma cheltuielilor pentru deplasări efectuate în interes de serviciu și alte date legate de contractele de achiziții publice privind achiziţionarea de servicii, bunuri şi lucrări, în care au fost încheiate acorduri de majorare a preţului contractului.

Autoritatea nu a furnizat însă datele cerute în termenul prevăzut de lege, iar juriștii au calificat refuzul drept unul ilegal și contrar legislației privind accesul la informație. Reclamanții, fiind reprezentați de avocatul Vasili Ciuperca, au solicitat în instanță obligarea ministerului să furnizeze informaţia. Reprezentanții MEI au invocat în replică faptul că reclamanții ar fi solicitat date cu caracter personal, ale căror divulgare este considerată drept o imixtiune în viaţa privată a unei persoane. În decembrie 2019, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins acțiunea

Cazul a continuat în apel. În februarie 2021, judecătorii Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Veronica Negru de la Curtea de Apel Chișinău au admis cererea asociației și au obligat MEI să furnizeze informațiile solicitate de juriștii organizației. Completul judiciar a constatat că hotărârea instanței de fond este neîntemeiată, a fost adoptată cu aprecierea eronată a probelor administrate și aplicarea eronată a normelor de drept material și procedural. Magistrații au mai decis că instanța de fond, „neîntemeiat, a respins pretențiile reclamantului/apelant din motiv că sunt informaţii cu accesibilitate limitată ce conţin date cu caracter personal, furnizarea cărora ar constitui o ingerinţă în viaţa privată a persoanelor vizate, or informaţiile privind achitarea de sporuri, adaosuri, suplimente la salariu de bază, precum şi de premii și suma cheltuielilor pentru transport, cazare şi diurnă, compensate de Ministerul Economiei şi Infrastructurii per angajat (funcţie publică), pentru deplasările efectuate în interes de serviciu peste hotarele Republicii Moldova, nu pot fi atribuite la date cu caracter personal, deoarece în aceste raporturi juridice de muncă, funcționarii publici acţionează nu ca persoane private, dar se referă la activitatea publică a respectivelor persoane publice cu statut de funcționar public, care sunt remunerați din bugetul de stat”.

În martie 2021, MEI a declarat recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, iar completul de judecători format din Svetlana Filincova, Galina Stratulat și Nicolae Craiu au declarat drept inadmisibil recursul depus de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii, printr-o încheiere irevocabilă din 14 iulie. Completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ a notat în încheiere că, pentru a trece testul de admisibilitate, cererea de recurs trebuie să conțină o motivare convingătoare și întemeiată.