Eşti aici

​Parlamentul a aprobat proiectul de lege care permite revocarea din funcție a membrilor CA și altor instituții

23 Septembrie 2021
1096 de afişări
Parlamentul a votat în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare din 23 septembrie, proiectul de lege care prevede printre altele modalitatea de revocare din funcție a membrilor Consiliului Audiovizualului (CA), Consiliului Concurenței și altor instituții de stat. Inițiativa a fost susținută de 58 de deputați din cei 77 prezenți în sală. 16 parlamentari au votat împotrivă.
 
Proiectul prevede acordarea dreptului Parlamentului de a revoca din funcție membrii CA sau pe cei ai altor autorități în cazul în care activitatea acestora va fi considerată drept necorespunzătoare obligațiilor, prerogativelor sau atribuțiilor de serviciu. 

Examinarea proiectului a decurs fără sesiunea de întrebări și răspunsuri. 

Anterior, experți media au criticat inițiativa deputaților, menționând pentru Media Azi că guvernarea ar putea, în acest fel, să schimbe componența consiliului în favoarea sa. Experta media Aneta Gonța nu exclude că propunerile deputaților ar fi dictate de interese politice. „Eu cred că modificările propuse nu vin să modifice cu adevărat calitatea CA, dar sunt făcute pentru ca o guvernare să poată schimba garnitura în favoarea sa. Noi însă ne dorim o numire responsabilă a membrilor CA, care să acționeze în interesul public, iar legea actuală permite acest lucru”, mai afirmă Aneta Gonța. 

Și Cristina Durnea, consilieră juridică, la Centrul pentru Jurnalism Independent este de părere că „în situația de față, propunerile deputaților stârnesc însă numeroase îngrijorări în raport cu factorul de independență al Consiliului Audiovizualului. Or, răspunderea angajată prin intermediul unui mecanism juridic prost construit poate plasa CA în serviciul exclusiv al forțelor politice care dețin majoritatea Parlamentară”. „La modul practic, acest fapt ar însemna că membrii CA incomozi puterii vor putea fi revocați pe bandă rulantă”, semnalează Cristina Durnea.