Eşti aici

​Parlamentul a votat în lectură finală proiectul ce prevede pedepse pentru negarea Holocaustului și promovarea fascismului, rasismului și xenofobiei în presă

23 Aprilie 2021
685 de afişări
Parlamentul a votat în lectură finală, cu 53 de voturi, proiectul de lege privind modificarea Codului penal și a Legii cu privire la libertatea de exprimare, prin care se interzice răspândirea simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe, promovarea acestor mesaje și negarea Holocaustului. Documentul a fost introdus pe ordinea de zi la propunerea președintei Legislativului, Zinaida Greaceanîi, spre sfârșitul ședinței plenare din 23 aprilie.

„M-au rugat... Este încă un proiect de lege care stă demult în Parlament și am să uzez de dreptul meu de președinte a Parlamentului ca să introducem pe ordinea de zi proiectul 233, din 11 iunie 2020, în lectura a doua”, a menționat Zinaida Greceanîi.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, a declarat că la adresa parlamentarilor au parvenit avizele Agenției Relații Interetnice și a Comunității Evreiești din Republica Moldova, care și-au exprimat susținerea pentru proiectul de lege. 

În urma prezentării raportului, deputații din cadrul fracțiunilor Partidului Socialiștilor și Partidul Șor au votat pro, fără dezbateri. Opoziția a lipsit din sală după ce a părăsit ședința, fiind în dezacord cu propunerile majorității pe alte subiecte. 

Conform proiectului, Legea cu privire la libertatea de exprimare ar putea fi completată în partea ce ține de restrângerea libertății de exprimare cu următorul text: „...se interzice răspândirea şi/sau utilizarea  în public a simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe, propagarea şi/sau utilizarea în scopuri politice a simbolurilor fasciste, precum şi promovarea ideologiilor fasciste, rasiste ori xenofobe şi/sau negarea Holocaustului, acţiuni care se sancţionează în conformitate cu legislaţia în vigoare”.

Proiectul de lege conține și pedepse pentru încălcarea interdicțiilor. De exemplu, pentru negarea sau contestarea în public a Holocaustului ori a efectelor acestuia se prevăd până la cinci ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani, iar constituirea, aderarea sau sprijinirea organizaţiilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob va fi pedepsită cu închisoare de până la zece ani.