Eşti aici

​Patru posturi noi de radio se lansează pe piața audiovizuală din Moldova

24 Decembrie 2020
1421 de afişări
Muzică rock, emisiuni din domeniul IT, despre criptovalută sau diasporă și programe în limba găgăuză - cu astfel de oferte vin pe piață patru posturi noi de radio care au obținut licența de emisie și au câștigat frecvențe în cadrul concursului desfășurat de Consiliul Audiovizualului pe 23 decembrie. Este vorba de Radio ROCK's, Radio Sud, Cryptobox și Radio Dar. 

CA a declarat drept învingători șase furnizori de servicii media de radiodifuziune pentru zece frecvențe radio disponibile. La concurs s-au înscris 15 solicitanți, dintre care opt au cerut extinderea ariei de emisie, iar șapte - crearea unei noi instituții audiovizuale.

În urma concursului pentru extinderea ariei de emisie, postul de radio Vocea Speranței a câștigat cele mai multe frecvențe: Cahul (104,7 MHz), Cărpineni (104,1 MHz), Edineț (93,6 MHz) și Soroca (102,2 MHz). Și Hit FM a obținut o frecvență la Căușeni (90,9 MHz), cu același scop. 

Printre cele patru instituții media noi care au câștigat concursul,  ROCK's a obținut două frecvențe – una la Chișinău (94,9 MHz) și alta la Varnița (94,7 MHz). Cryptobox își va difuza conținutul pe o frecvență din Chișinău (107,9 MHz), Radio Sud va emite la Comrat pe frecvența 87,7 MHz, iar Radio Dar - la Bălți (90,0 MHz).

AUDIENȚA RADIO ROCK'S:OAMENI PENTRU CARE ACEASTĂ MUZICĂ EXPRIMĂ LIBERTATEA

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul CA, Radio ROCK's este deținut de compania Radio Lider, fondatorul și directorul căreia este Octavian Lușmanschi. Întreprinderea a fost înregistrată pe 29 octombrie 2020. 

Formatul serviciului respectiv este unul distractiv-muzical. Administratorul postului a menționat, conform proiectului depus la CA, că analiza pieței moldovenești în ultimii ani arată că nișa formatului rock este vacantă. „În același timp, unul dintre cele mai atractive (în primul rând pentru auditoriul masculin) genuri muzicale -  «muzica clasică» și «rockul contemporan», necătând la solicitarea intensă în lume, în Moldova nu este prezent”, scrie în document. „Postul de radio ROCK's se adresează acelor oameni care au crescut pe muzica rock interzisă în perioada sovietică, acelor oameni pentru care această muzică exprimă libertatea”, se mai spune în proiectul editorial. Pe lângă emisiunile de muzică, radio-ul va avea și un program informativ scurt, cu o durată de circa trei minute.

Octavian Lușmanschi estimează un venit lunar de circa 9.000 de euro de pe urma activității postului, în cazul în care va reuși să atragă cel puțin 20 de furnizori de publicitate la etapa inițială, iar afacerea ar putea deveni profitabilă în 15-18 luni.

CRYPTOBOX - MIX „DINTRE DISTRACȚIE ȘI INFORMAȚIE UTILĂ DIN DOMENIUL IT” 

Cryptobox este un alt post de radio învingător în concurs, cu un concept generalist, dar cu accent pe subiecte din domeniul tehnologiilor informaționale, cum sugerează și denumirea lui. Postul de radio este deținut de Bitcoin-Capital, proprietarul căreia este Dmitrii Pavlov. Întreprinderea a fost fondată în 2017.

Potrivit structurii serviciului media audiovizual, programele informative şi analitice vor constitui 3,5%, cele educaţionale şi culturale - 18,5%, iar cea mai mare cotă va fi alocată muzicii - 67,5 %. Pentru publicitate, postul a alocat 10% din emisie.

Administrația susține că își propune să lanseze un produs „independent de orice curent politic, liber de prejudecăţi, menit să formuleze noi tendinţe în spaţiul audiovizual”. În viziunea lor, conținutul va fi un mix „dintre distracţie şi informaţie utilă din domeniul IT”. 

Potrivit proiectului, angajații din cadrul radioului Cryptobox vor promova inclusiv informațiile ce ţin de criptovalute, energie alternativă, transport electric. „În spaţiul informaţional se simte un deficit de informaţii utile din domeniul IT, un domeniu care deja reprezintă prezentul, deşi pentru mulţi cetăţeni de-ai noştri mai rămâne încă o mostră a viitorului, din păcate...”, se spune în acte.  

Dmitrii Pavlov estimează lansarea postului în aprilie 2021.Cheltuielile, în primul an de activitate, se prognozează la puțin peste un milion de lei.

RADIO DAR, UN POST DE RADIO „NATURAL”

Radio Dar este deținut de DAR MEDIA CCS, înregistrată pe 10 decembrie, cu două săptămâni până la bilanțul concursului. Andrian Carp, Mihail Cornea și Arcadii Scripcari sunt fondatorii întreprinderii și dețin cote egale a câte 33.33%. Radio Dar își propune să fie un post generalist care va evita „artificialul şi non-valoarea în toată activitatea, pentru a putea fi firesc şi natural”. „Radio Dar este o modalitate de regăsire a echilibrului personal, un izvor de liniştitoare şi profunde sonorităţi. Este un instrument al stării de normalizare pentru o societate aflată într-o avidă căutare de sine şi de repere adevărate. Este un instrument aflat tot timpul la dispoziţia melomanilor şi a oamenilor simpli”, se explică în proiectul postului.

Potrivit lui Andrian Carp, Radio Dar are drept public-țintă atât ascultătorii din țară, cât  și pe cei din diasporă. 

Asigurarea economică a proiectului se planifică a fi realizată prin plasarea publicității.  Administrația postului consideră că interesul faţă de Radio Dar se va manifesta şi prin faptul că postul va fi ascultat „masiv și în transportul public, în autoturisme, magazine, marketuri, oficii, locuri de agrement, online şi la domiciliu. Momentan, conform observaţiilor la îndemâna oricui, putem afirma că Radio Dar va depăşi absolut toate posturile de radio din Moldova în ceea ce priveşte audienţa online, inclusiv pe cele de limbă rusă”, se arată convins Andrian Carp. 

FRECVENȚA GĂGĂUZĂ

Al patrulea concurent nou pe piața audiovizuală este Radio Sud, care va emite în autonomia găgăuză. Canalul este înregistrat la Comrat de către întreprinderea Iusiv Media, activă din 2008. Fondatorul și administratorul companiei este Iulia Spatarenco. 

Postul Radio Sud se declară ca fiind pentru oameni „moderni, optimiști”. Emisiunile vor fi realizate, potrivit proiectului, în limba română, găgăuză și rusă.

Potrivit planului de afaceri, activitatea postului va fi finanțată din sursele financiare ale fondatorului, plasarea publicității, granturi și alte surse legale. 

Iusiv Media este cunoscută și prin faptul că administrează unul dintre cele mai cunoscute portaluri de știri din regiune – gagauzinfo.md. În documentele depuse la CA, figurează și adresa de e-mail care conține denumirea portalului. Monitorizările efectuate de organizații neguvernamentale au concluzionat anterior că portalul are o politică editorială prin care îi favorizează pe bașkana Găgăuziei, Irina Vlah, și deja ex-președintele Igor Dodon.

Sursa foto: leanplatform.ru