Eşti aici

​Portalul instanțelor de judecată, actualizat. Utilizatorii pot raporta greșelile din conținutul hotărârilor

06 Aprilie 2021
284 de afişări
Portalul Național al Instanțelor de Judecată a fost perfecționat, potrivit Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ). Printre altele, utilizatorii vor putea să raporteze greșelile sau omisiunile ce țin de conținutul hotărârilor judecătorești. 

Agenția anunță că site-ul, care are o nouă interfață, a fost completat cu o hartă a instanțelor de judecată în limitele competențelor teritoriale, dar și cu un mecanism nou ce permite căutarea ședințelor de judecată planificate, a hotărârilor, încheierilor, citațiilor publice în toate judecătoriile și curțile de apel, a informației despre hotărârile în privința infracțiunilor contra bunei desfășurări a activității în sfera publică, informației despre indicatori de măsurare a performanței activității sistemului judecătoresc, studiilor și analizelor, sondajelor publice etc. De asemenea, noua interfață a portalului permite utilizatorilor să raporteze eventuale greșeli sau omisiuni ce țin de conținutul hotărârilor/încheierilor instanţelor, dar şi să propună îmbunătățirea conținutului site-ului.

Anterior, jurnaliștii s-au plâns în repetate rânduri pe faptul că motorul de căutare pe pagina instanțelor activa defectuos, iar o parte a hotărârilor judecătorești erau anonimizate abuziv sau nejustificat. În 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a elaborat un Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești, care prevedea anonimizarea documentelor publicate. Pentru a apăra dreptul la informație și a păstra accesibilitatea site-ului, mai mulți jurnaliști au fost nevoiți să iasă la proteste. În urma nemulțumirilor, CSM a aprobat o variantă alternativă de regulament, propusă de Consiliul Superior al Justiției.
 
La doi ani de la adoptarea noului Regulament privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor de judecată, jurnalista de investigație Mariana Colun a comentat pentru Media Azi că acesta este respectat „pe sărite”. „Chiar dacă protestele jurnaliștilor și presiunile societății civile au dat roade, iar respectivul document, adoptat aproape «cu sânge», conține o serie de îmbunătățiri substanțiale, autoritățile noastre au restanțe la aplicarea acestuia”, spunea Marina Colun. 

Ea semnala cazuri când o hotărâre putea fi identificată doar dacă se știa și patronimicul persoanei căutate, iar în alte situații - anonimizarea numelor avocaților sau chiar a procurorului și grefierului. Mai mult, la accesarea unor hotărâri, sistemul genera doar foi albe, fără niciun cuvânt.