Eşti aici

​Președinta CA, despre criticile observatorilor internaționali privind prestația în campania electorală: Este opinia lor personală

13 Iulie 2021
862 de afişări
Șefa Consiliului Audiovizualului (CA), Ala Ursu-Antoci, se abține să comenteze criticile la adresa autorității, lansate de observatori internaționali și naționali după încheierea scrutinului parlamentar, potrivit cărora instituția „nu a fost eficientă” și „nu și-a exercitat atribuțiile de supraveghere și control cu maximă diligență”. Președinta Consiliului susține că urmează să studieze rapoartele observatorilor și va reveni cu o reacție.

În prima zi de după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, cel puțin două misiuni de observare a alegerilor internaționale – ENEMO și Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului – au stabilit că CA „nu a fost eficient”, „nu a aplicat sancțiuni rapide furnizorilor de servicii media care au încălcat prevederile legale” și „nu a pus în aplicare în mod adecvat dispozițiile privind mediatizarea imparțială”. 

A doua zi după scrutin, și Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a criticat  prestația CA în campania electorală în raport cu modul în care a tratat comportamentul furnizorilor de servicii media monitorizați.  „Autoritatea de reglementare în audiovizual nu și-a exercitat atribuțiile de supraveghere și control cu maximă diligență și bună credință și nu a luat decizii prompte pentru a asigura reflectarea corectă și echidistantă a candidaților de către toți furnizorii de servicii media audiovizuale”, scrie în raportul Coaliției.

„Este opinia lor personală și o respect”, a fost răspunsul șefei CA, Ala Ursu-Antoci, la solicitarea Media Azi de a comenta constatările din rapoartele de monitorizare ale observatorilor.

Ea a adăugat că instituția va veni cu o replică mai târziu, după examinarea celui de-al doilea raport de monitorizare a furnizorilor de servicii media. „Nu am văzut rapoartele lor încă. Trebuie să le analizez și după asta, bineînțeles, voi veni cu o replică. Noi de fiecare dată venim cu o replică. Urmează un comunicat după al doilea raport de monitorizare”, a precizat funcționara.

În rapoartele preliminare ale observatorilor internaționali și naționali se remarcă inclusiv faptul că CA a reușit să examineze doar un singur raport de monitorizare cu privire la comportamentul furnizorilor de servicii media. Cel de-al doilea va fi examinat de membrii CA în cadrul ședinței publice din 15 iulie. 

Sursa foto: Captură privesc.eu