Eşti aici

​Raport CJI // Aportul jurnaliștilor la inițierea procedurilor de investigare a cazurilor de corupție

04 Octombrie 2021
1167 de afişări
Centrul Național Anticorupție (CNA) a examinat peste zece cazuri de corupție după ce mass-media a publicat investigații despre ilegalități comise în 2020. Datele au fost prezentate Centrului pentru Jurnalism în cadrul cercetării „Accesul jurnaliștilor la informațiile de interes public: de la buchea legii, la abuzul autorităților”, realizată cu scopul de a afla cum instituțiile statului își execută obligațiunile de furnizare a răspunsurilor la solicitările de informație.
 
În total, experții CJI au expediat solicitări de informație către 31 de furnizori, dintre care șase au fost direcționate organelor de drept ce își desfășoară activitatea în domeniul Justiției: Procuratura Generală (PG), Centrul Național Anticorupție (CNA), Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), Inspectoratul General de Poliție (IGP), Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. 
 
Din răspunsul primit de la CNA, CJI a constatat că, în perioada 1 ianuarie 2020 – 1 iulie 2021, autoritatea a examinat 13 cazuri de corupție după ce jurnaliștii au publicat investigații și articole ce dezvăluiau ilegalități. Procuratura Generală a spus că, „de regulă, procurorii reacționează la materialele de investigație jurnalistică care apar în spațiul public, din care rezultă bănuiala rezonabilă de comitere a infracțiunilor”. Cu toate acestea, în „lipsa unei evidențe distincte în acest sens”, PG nu a putut să comunice cifre exacte.
 
Totodată, experții au analizat și numărul cererilor de informație pe care le-au examinat instituțiile în domeniul Justiției în perioada 1 ianuarie 2020 – 1 iulie 2021. Cele mai multe cereri au fost raportate de CNA – 1.050. Urmează Procuratura Generală cu 657 de solicitări, IGP – 579, ANP – 454, ANI – 350.
 
Mai multe detalii aflați aici

Citiți și: Raport CJI // Cel mai lent și cel mai iute minister în furnizarea informațiilor de interes public 
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.