Eşti aici

​Schimb de replici între Radiocomunicații și Televiziunea Română, după suspendarea emiterii TVR Moldova în format analogic: de la acuzații privind datorii neachitate, la invocarea termenului legal de sistare a semnalului

05 Ianuarie 2021
1364 de afişări
Telespectatorii din Republica Moldova care recepționează semnalul televizat prin sistem analogic au rămas doar cu două canale în noul an, Moldova 1 și Primul în Moldova. Asta după ce emisia postului TVR Moldova a fost suspendată, din data de 4 ianuarie 2021. Reprezentanții Radiocomunicații, responsabili de asigurarea tehnică a difuzării semnalului, susțin că Societatea Română de Televiziune (SRTv), deținătoarea licenței de emisie pentru TVR Moldova, nu ar fi achitat datoriile acumulate în 2020. În replică, Televiziunea Română respinge acuzațiile. 

Despre sistarea semnalului analogic pentru TVR Moldova a scris portalul deschide.md, citând declarațiile senatorului român Valeriu Badea. „Începând de astăzi, 4 ianuarie 2021, semnalul analog al TVR Moldova a fost suspendat pentru că actuala conducere a SRTv a omis să-și plătească obligațiile contractuale”, a declarat politicianul. Într-un răspuns oficial pentru Media Azi, reprezentanții Televiziunii Române afirmă că cei de la Radiocomunicații nu i-ar fi convins cu privire la legalitatea difuzării conținutului media în acest format. 

„În privinţa aşa-ziselor datorii pe care Întreprinderea de Stat Radiocomunicaţii le reclamă SRTv, considerăm că pentru susţinerea unor astfel de doleanţe trebuie indicat un temei legal. Întreprinderea de Stat Radiocomunicaţii, în corespondenţa pe care a purtat-o cu SRTv în decursul anului 2020, nu a reuşit să ne indice sau să prezinte actul normativ care să ne confere posibilitatea de a emite în sistem analogic şi după data de 1 martie 2020”, au răspuns reprezentanții SRTv.

Aceștia fac referință la data de 1 martie a anului trecut în contextul în care „utilizarea reţelelor analogice s-a sistat odată cu atingerea termenului-limită de trecere la televiziunea digitală terestră, respectiv 1 martie 2020, conform deciziei autorităţilor de peste Prut”. SRTv susține că și-a manifestat intenția de a continua transmisia în sistem analogic şi după această dată, dar „cu respectarea legislației din Republica Moldova, formulând o serie de solicitări în acest sens către autorităţile în domeniu din Republica Moldova”. Consiliul Audiovizualului le-ar fi răspuns că, odată cu atingerea termenului-limită de trecere la televiziunea digitală terestră, respectiv 1 martie 2020, „utilizarea reţelelor analogice se sistează de drept”. 

Media Azi a scris anterior despre faptul că termenul de 1 martie 2020 a fost amânat anterior de autorități. La sfârșitul lunii decembrie, președintele comisiei parlamentare pentru mass-media, Adrian Lebedinschi, declara că utilizarea rețelelor în sistem analogic terestru ar putea fi valabilă până în toamna anului 2021. 

Totodată, administrația SRTv spune că, în prezent, postul de televiziune TVR Moldova emite atât în Multiplexul digital A, cu o acoperire de circa 95% pe teritoriul Republicii Moldova (pe când sistemul analogic difuzează pe o acoperire de circa 85%), cât și în rețele de cablu. De asemenea, potrivit SRTv, canalul TVR Moldova este inclus în lista „must carry” a posturilor pe care distribuitorii de cablu din Republica Moldova sunt obligaţi să le includă în oferta lor, atât în sistem analogic, cât şi în sistem digital. „În prezent, canalul TVR Moldova - investiţie strategică a statului român peste Prut -  beneficiază de un mix de distribuţie care îi asigură acoperirea a peste 97% din populaţia Republicii Moldova”, se mai spune în răspunsul SRTv.  

EXPLICAȚIILE ÎNTREPRINDERII RADIOCOMUNICAȚII

Directorul general al Radiocomunicații, Mihai Iacob, a confirmat pentru Media Azi că semnalul analogic utilizat de TVR Moldova a fost sistat din motiv că SRTv nu a achitat decât pentru primele două luni ale anului trecut. „Dacă noi am ajuns la cuvântul așa-zise datorii, atunci am putea ajunge și la așa-zisele prestări de servicii în continuare. (...) Cât noi am difuzat și ei nu vor să achite serviciile - tot e bine. Dar anul acesta ei ce doresc - iarăși servicii gratuite?”, s-a revoltat Iacob. 

El susține că a discutat despre problema datoriilor cu președinta-directoare generală al SRTv, Doina Gradea. Radiocomunicații le-ar fi expediat celor de la SRTv inclusiv contractele pentru prestarea serviciilor respective, dar documentele nu au fost semnate. „Noi le-am dat toată baza legală, inclusiv confirmări de la Ministerul Economiei că noi lucrăm perfect legal, așa cum difuzăm semnalul pentru Moldova 1. Ei nu au scris cel puțin o scrisoare de refuz, ca să nu mai fie prestate serviciile, dar pur și simplu au întins timpul, astfel încât s-au gândit, probabil, că vor scăpa astfel de achitare. Este o situație nu prea favorabilă între părți. Totodată, ei confirmă că au fost prestate servicii și apare altă întrebare - de ce s-au alertat atât de tare acum, dacă nu au dorit să difuzeze în 2020?”, s-a mai întrebat Mihai Iacob.

Potrivit șefului de la Radiocomunicații, Ambasada României din Chișinău s-a autosesizat pe marginea acestui caz. „Dacă săptămâna viitoare ei nu intervin nici cu o scrisoare, nici cu o solicitare, atunci noi le solicităm încă odată - dacă doresc sau nu să funcționeze mai departe în analogic. O să așteptăm două-trei zile și, să admitem, dacă până la data de 15 ianuarie nu avem niciun un răspuns, înseamnă că nu au nicio intenție. Atunci vom scoate rețeaua la concurs, la Consiliul Audiovizualului”, a precizat Mihai Iacob.