Eşti aici

​Securitatea spațiului informaţional, în atenția parlamentarilor

12 Martie 2014
1538 de afişări

Liderii Coaliţiei Pro-Europene s-au pronunţat miercuri, 12 martie, pentru întreprinderea unor „acţiuni concrete” pentru asigurarea securităţii informaţionale a Republicii Moldova, recunoscând ca aceasta este pusă în pericol. Aceştia însă au declarat în cadrul conferinţei de presă că aceste măsuri trebuie examinate cu atenţie şi nu trebuie luate decizii radicale.
 
Întrebaţi de jurnalişti despre modul cum ar trebui contracarată propaganda rusească în presă, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a recunoscut că Republica Moldova este vulnerabilă din punct de vedere informaţional şi că sunt necesare acţiuni concrete în acest sens. „Este evident deja că trebuie să înterprindem acţiuni concrete pentru a asigura securitatea informaţională a Republicii Moldova, pentru că noi nu avem retransmiteri numai dintr-o direcţie, dar din mai multe direcţii. [...] Scopul nostru este ca să asigurăm cetăţeanul cu informaţii probate, nu speculative, şi reieşind din interesul naţional al Republicii Moldova,” a spus Vlad Filat.
 
Filat a precizat că este necesară o reglementare complexă şi că există discuţii pe marginea acestei chestiuni. „Aici este vorba de o reglementare complexă a tot ce ţine de spaţiul informaţional al Republicii Moldova. Noi aceste discuţii le avem, ele nu sunt simple şi sper că într-o perioadă scurtă de timp noi vom veni şi cu o soluţie în acest sens. Dar că suntem vulnerabili, aici recunosc”, a menţionat liderul PLDM.
 
De asemenea, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a recunoscut că Republica Moldova este vulnerabilă în faţa atacurilor informaţionale. „În mod evident că după peste 2 decenii de independenţă şi suveranitate noi rămânem o ţară vulnerabilă la atacuri informaţionale din exterior, dar să fim sinceri şi din interior”, a declarat Lupu.
 
El a adăugat că sunt necesare acţiuni concrete, dar s-a pronunţat împotriva unor decizii radicale: „Asemenea metode nu mai corespund realităţii zilei de astăzi pentru că, de cele mai dese ori, ar putea să vină cu efecte adverse şi scopul să nu fie atins.”
 
Marian Lupu a lăsat să se înţeleagă că Republica Moldova este supusă unei propagande informaţionale atât din Est, cât şi din Vest. „Situaţia este mult mai complexă. Soluţia e nevoie să fie aplicată, care trebuie să vină prin aceeaşi întărire de capacitate a instituţiilor de reglementare şi ele să corespundă cu realităţile şi exigenţele actuale. Nu gândesc că noi putem să ne permitem să aplicăm nişte metode care erau caracteristice etapei războiului rece”, potrivit lui Lupu.
 
Liderul PLR, Ion Hadârcă, a declarat că „este necesară o abordare nouă a controlului asupra spaţiului mediatic sub aspectul securizării spaţiului mediatic”.
 
Amintim că recent, deputaţii PLR au înregistrat un proeict de lege care prevede ca 80 la sută din canalele retransmise pe teritoriul Republicii Moldova să fie în limba română.
 
În același context, luni, 10 martie, autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului din Ucraina le-a cerut prestatorilor de servicii de radiodifuziune prin cablu să suspende difuzarea pe teritoriul ţării a cinci posturi TV din Rusia: Vesti, Rossia 24, ORT (Pervîi kanal), NTV-Mir și RTR-Planeta. O decizie oficială de interzicere a acestor posturi însă încă nu a fost adoptată.