Eşti aici

​Socialiștii își extind holdingul media. Un consilier municipal PSRM a obținut licența de emisie și patru frecvențe radio pentru postul Drive FM

25 Iunie 2021
1158 de afişări
Compania Lux GSM, fondată și condusă de membrul și consilierul municipiului Chișinău din partea Partidului Socialiștilor (PSRM) Serghei Basiuc-Brînzei, a obținut licența de emisie pentru noul post de radio Drive FM, în cadrul ședinței publice a Consiliului Audiovizualului (CA) din 24 iunie. În aceeași zi, Drive FM a  fost declarat câștigătorul a patru frecvențe radio din diferite raioane ale țării, iar Hit FM și Jurnal FM au câștigat câte o frecvență în cadrul concursului organizat de CA. 

În urma concursului pentru utilizarea frecvențelor radio disponibile, membrii CA au declarat drept învingătoare trei posturi de radio. Drive FM a participat pentru prima dată la competiție și s-a ales cu patru frecvențe: frecvența 97,0 MHz (Taraclia), frecvența 104,8 MHz (Căușeni), frecvența 97,0 MHz (Nisporeni) și frecvența 106,0 (Florești ); Hit FM a câștigat frecvența 98,1 MHz (Șoldănești), iar Jurnal FM - frecvența 88,8 MHz (Nisporeni). Pentru că, în cadrul procedurii de vot, niciun solicitant din doi pretendenți (radio Rekord și radio Cultura Divină) nu a întrunit numărul necesar de voturi, frecvența de radio 89,8 MHz (Ștefan-Vodă) va fi scoasă repetat la concurs. 

În cadrul ședinței, membrii consiliului i-au audiat la telefon doar pe reprezentanții postului de radio Drive FM, odată ce este vorba de o nouă instituție audiovizuală. Reprezentantul Drive FM, fără a se prezenta, a menționat că intenționează să difuzeze mai multe programe de autor și să ofere publicului informații obiective. 

Membrul CA Corneliu Mihalache a dorit să afle unde se va afla sediul Drive FM, însă interlocutorul i-a spus că nu a auzit întrebarea. Ulterior, convorbirea a fost întreruptă. 

DRIVE FM, PENTRU „OAMENI MODERNI ȘI OPTIMIȘTI” 

Potrivit proiectului editorial depus la CA, Drive FM va difuza programele prin eter, iar formatul serviciului media va fi unul generalist. Echipa radioului susține că va avea producție proprie în proporție de 91,85%, iar procentul rezervat operelor europene realizate de către furnizor vor constitui 88,68%. Potrivit structurii serviciului media, programele informative şi analitice vor constitui 3,17%, programele muzicale – 20,83%, iar pentru alte tipuri de programe – 67,85%. Pentru publicitate și promo sunt rezervate în total 8,15% din eter. 

Reprezentanții Drive FM susțin că postul este dedicat „oamenilor moderni și optimişti” și ar urma să-și înceapă activitatea în cel mult șase luni din momentul obținerii licenței. Potrivit actelor depuse la CA, Drive FM dispune de tot echipamentul necesar pentru emiterea serviciilor de programe. În planul de afacere al furnizorului este menționat că activitatea postului de radio va fi finanţată, în primul rand, „din sursele financiare ale fondatorului său - Lux GSM SRL”. Printre alte surse de finanțare se numără și banii obținuți din activităţile specifice postului, plasare de publicitate, sponsorizare, realizarea emisiunilor, investiţii ale fondatorilor pe parcursul activităţii postului, obţinerea de granturi sau alte surse.

Potrivit datelor publice și actelor depuse la CA, directorul și administratorul întreprinderii Lux GSM este Serghei Basiuc-Brînzei. Firma figurează în declarația de avere și interese personale, depusă la Autoritatea Națională de Integritate de către consilierul municipal. Potrivit aceluiași document, Serghei Basiuc-Brînzei este membru al Partidului Socialiștilor și membru al Consiliului Republican PSRM.

Serghei Basiuc-Brînzei nu a dorit să discute subiectul cu Media Azi. El a întrerupt convorbirea telefonică, iar la apelurile repetate nu a mai răspuns.