În urma cercetării, sociologii au constatat că o pătrime dintre cetățeni (24,7%) și-au schimbat preferințele electorale în ultimii ani. Aproape 60% susțin că au rămas fideli unui anumit concurent, iar 18% s-au obținut să răspundă la întrebare.
Totodată, din numărul celor care au răspuns că și-au schimbat preferințele electorale, 46% au recunoscut că mass-media le-a influențat decizia în măsură mare și foarte mare, iar 16% - în mică măsură. 11% din respondenți au spus că mass-media nu i-a influențat deloc în acest sens, iar 27% nu s-au putut pronunța la subiect.
Sursa: Studiul Sociologic „Opțiunile social-politice ale cetățenilor în preajma alegerilor parlamentare anticipate din 11.07.2021”
Cercetătorii au aflat și ce cred cetățenii despre gradul de influență a mass-mediei asupra situației social-politice din Republica Moldova. Potrivit studiului, circa 40% din respondenți consideră că mass-media influențează situația social-politică în foarte mare măsură, iar 20% – în mare măsură, aproape 16% - în mică măsură, 10 % - în foarte mică măsură, 8% - deloc. 7% nu s-a putut pronunța.
De asemenea, respondenții au fost întrebați dacă consideră că, la alegerile parlamentare anticipate, mass-media oferă posibilități egale tuturor partidelor politice pentru a-și mediatiza programele. Datele studiului au arătat că doar 1/3 dintre persoanele chestionate au căzut de acord cu această afirmație. Majoritatea cred însă că unele partide politice sunt favorizate, iar 13% nu cunosc deoarece nu urmăresc electorala.
38% dintre intervievați consideră că populația Republicii Moldova are acces într-o măsură mare la informație, 6% - într-o măsură foarte mare. Totodată, 45% din respondenți sunt de părere că accesul este limitat, iar 7% consideră că cetățenii nu au deloc acces la informație. 3% dintre cei intervievați n-au fost în stare să se pronunțe la subiect.
Cercetările de teren din cadrul sondajului de opinie au fost efectuate în bază de chestionar, la domiciliul respondenților, în perioada 10–20 iunie 2021 și pe un eşantion de 1.167 de respondenţi din 81 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de +/- 3,0%.
Sursa foto: kod.ru