Eşti aici

​Uniunea Avocaților a prelungit termenul de examinare a plângerii publicației SP Bălți pe numele apărătoarei Cătălina Galușca

07 Aprilie 2021
617 afişări
Uniunea Avocaților (UA) a anunțat redacția publicației SP Bălți că a extins termenul de examinare a plângerii depuse de jurnaliști și mai multe organizații de media împotriva avocatei Cătălina Galușca pe motiv că „este necesar timp pentru studierea materialelor”. Potrivit instituției mass-media, avalanșa de amenințări din partea avocatei a intervenit după publicarea unui articol despre încălcările comise de către conducătorul automobilului care aparține apărătoarei. Uniunea a fost sesizată pe 18 februarie. 
 
Potrivit scrisorii Comisiei pentru etică și disciplină a Uniunii Avocaților,  expediată redacției SP Bălți și Centrului pentru Jurnalism Independent, care asigură suport juridic publicației pe acest caz, sesizarea a fost comunicată avocatei cu pricina, „fiindu-i acordat termen pentru perfectarea referinței la cele relatate în petiție”. „Totodată, urmează de accentuat și faptul că, după recepționarea de la avocatul vizat a referinței, este necesar timp pentru studierea materialelor și pregătirea unei concluzii pe marginea procedurii date de către membrul delegat”, se arată în scrisoarea semnată de președintele comisiei, Mihail Gafton.

Potrivit Codului contravențional, termenul general de examinare și finalizare a unei proceduri disciplinare este de 30 de zile, dar poate fi prelungit până la 90 de zile în mod excepțional, când e vorba de cazuri complexe, care necesită timp pentru prelucrarea documentelor. 

Redactorul-șef al publicației SP Bălți, Ruslan Mihailevschi, a confirmat pentru Media Azi că a recepționat scrisoarea Uniunii pe 6 aprilie. 

Potrivit SP, avalanșa de amenințări din partea avocatei Cătălina Galușca a intervenit după publicarea unui articol, la mijlocul lunii ianuarie, despre încălcările comise de un conducător auto care executa neregulamentar manevre în jurul bradului din Bălți. Ea a invocat inclusiv protecția datelor cu caracter personal. Apărătoarea l-a contactat și pe redactorul publicației, reiterând intenția de a acționa în judecată instituția media, fapt care, potrivit Cătălinei Galușca, se va solda cu închiderea companiei. Ulterior, avocata a recurs și la atacuri personale la adresa unor angajați ai redacției, potrivit jurnaliștilor.  

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal s-a expus pe marginea cazului, după ce a fost sesizat de Poliție la solicitarea avocatei. Centrul a emis o decizie prin care a anunțat că redacția SP Bălți nu a încălcat legea odată cu publicarea articolului

Și organizațiile neguvernamentale de media au condamnat comportamentul avocatei Cătălina Galușca în raport cu jurnaliștii redacției SP și au solicitat Comisiei pentru etică și disciplină din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova să inițieze procedura disciplinară în privința sa.