Eşti aici

​Virgiliu Pâslariuc, despre modificarea Codului serviciilor media: Am putea adăuga definiții cu privire la fake news, propagandă și dezinformare

25 Octombrie 2021
875 de afişări
Proiectul de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale cu scopul responsabilizării Teleradio-Moldova și a Consiliului Audiovizualului (CA) ar putea fi completat cu amendamente ce ar introduce noi definiții, bunăoară cu privire la știri false și propagandă, potrivit deputatului Virgiliu Pâslariuc din fracțiunea parlamentară Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN pe 25 octombrie. În cadrul discuțiilor, experții media au atenționat asupra aspectelor problematice ale inițiativei PAS.
 
Potrivit lui Pâslariuc, care este și vicepreședintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, majoritatea parlamentară ar putea veni cu noi amendamente la proiectul de lege ce vizează CA și TRM, votat deja în prima lectură. „Noi suntem politicieni și trebuie să ne gândim la ceea ce-și dorește electoratul. Electoratul, în campanie electorală, ne-a cerut acest lucru: «Faceți ordine la televiziune». Asta vrem să facem pentru că asta am promis. Avem nevoie de o televiziune modernă, care într-adevăr să schimbe anumite lucruri, nemaivorbind de faptul că noi ne aflăm în acest război hibrid și în care rolul contrapropagandei, inclusiv prin  informarea corectă a cetățenilor este foarte importantă. Ne gândim poate să introducem la amendamente și definiții - fake-news-urile, propaganda, dezinformarea. Adică, să oferim cumva și mai multe instrumente Consiliului Audiovizualului, ca să aplice aceste lucruri, dar și televiziunii să-i dea niște criterii și mai palpabile”, a afirmat Virgiliu Pâslariuc.
 
Pe marginea proiectului s-a expus și directorul executiv al Asociației Presei Electronice (APEL), Ion Bunduchi. El a vorbit despre problema privind  responsabilizarea membrilor Consiliului de Supraveghere sau CA. Potrivit lui, Teleradio-Moldova ar putea elabora obiective anuale ce pot fi  îndeplinite lejer. Prin urmare, o eventuală respingere a raportului de activitate, care duce la demisia membrilor, ar fi problematică. „Suntem de acord cu faptul că trebuie îmbunătățită activitatea autorităților de reglementare și supraveghere, doar că mecanismele pe care le conține proiectul de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale, după mine, nu vor funcționa”, a spus Ion Bunduchi.
 
Expertul media a criticat și formula propusă de deputați privind desemnarea membrilor CA și CS. „E la mijloc calitatea omului care ajunge acolo. De ce până acum acolo nu au ajuns cei pe care îi considerăm cei mai cunoscători în domeniu? Acum vor ajunge? Revin la formula de desemnare – trei de la Parlament, unu de la Președinție, unu de la Guvern și doi din societatea civilă. O formulă care nu va funcționa și nu poate funcționa. Pentru că doi reprezentanți ai societății civile vor fi responsabili dacă vor fi mai cunoscători ca ceilalți? Ce să facă în raport cu ceilalți? E un fel de a spune și la noi în lege că nu trebuie să reprezinți interesele celui care te deleagă, dar la modul real... Eu spuneam, dacă PAS dorește să facă această modificare, să o facă de o manieră în care să se înțeleagă că cei ajunși acolo sunt responsabilitatea PAS”, a opinat Ion Bunduchi.
 
Expertul Igor Boțan a atenționat asupra faptului că persoanele pe care majoritatea parlamentară le-ar alege drept membri ai CA sau CS TRM ar putea fi mai puțin obiective în raport cu puterea. „Mai este un lucru psihologic. Noi știm că, până acum, cei numiți de către Parlament, Guvern ș.a.m.d. practic întotdeauna își exprimă sentimentul de gratitudine pentru cei care i-au numit. Acest lucru s-a observat întotdeauna în Republica Moldova și noi nu avem nicio certitudine că de acum înainte, cu bunele intenții ale PAS, nu vom avea aceeași situație”, a menționat Igor Boțan.

 
Citiți și: Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege cu privire la instituirea controlului parlamentar asupra Teleradio-Moldova
 
 
 
 

Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.