Eşti aici

​Ziua Mondială a Libertății Presei, marcată anual pe 3 mai: Informația, „un bun public”

03 Mai 2021
801 afişări
Ziua Mondială a Libertății Presei, marcată anual la 3 mai sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), pune în 2021 accentul pe faptul că „informația este un bun public” și aduce în atenție necesitatea de a întreprinde acțiuni care să asigure sustenabilitatea economică a instituțiilor media. 

3 mai este ziua în care reprezentanții mass-media le reamintesc autorităților despre necesitatea să respecte angajamentul privind protejarea libertății presei. În această zi, ziariștii dezbat problemele legate de libertatea mass-media și etica profesională. De asemenea, de Ziua Mondială a Libertății Presei este adus un omagiu jurnaliștilor care și-au pierdut viața în timpul exercitării funcției.

Potrivit UNESCO, sloganul „Informația ca bun public” servește drept reafirmare a valorii informației în calitate de bun al domeniului public  și explorarea a ceea ce poate fi făcut pentru a consolida jurnalismul, a spori transparența și a extinde oportunitățile. „Tema subliniază importanța incontestabilă a informațiilor verificate și de încredere. Ea atrage atenția asupra rolului esențial al jurnaliștilor liberi și profesioniști în producerea și diseminarea acestei informații, contracarând totodată dezinformarea și alt conținut dăunător”, susține Audrey Azoulay, directorul general UNESCO. 

Ziua Mondială a Libertății Presei 2021 se concentrează pe trei subiecte: sustenabilitatea financiară a instituțiilor media; transparența operatorilor și companiilor care activează în online; consolidarea potențialului de educație media.

Între 29 aprilie și 3 mai, UNESCO și Guvernul Namibiei au organizat la Windhoek o conferință globală cu prezență fizică și virtuală a participanților, axată pe amenințările de dispariție cu care se confruntă presa locală din întreaga lume, afectată inclusiv de criza provocată de pandemia de Covid-19.  

„INFORMAȚIA E UN BUN PUBLIC. SUSȚINE PRESA DE CALITATE!”

Centrul pentru Jurnalism Independent va desfășura cu acest prilej mai multe evenimente online cu sloganul „Informația e un bun public. Susține presa de calitate!”. Pe 4 mai, CJI va desfăşura un flash-mob virtual cu îndemnul #SustinemPresa, încurajând organizațiile de media, instituţiile de presă, jurnaliştii şi consumatorii de media să se alăture evenimentului, distribuind pe reţeaua socială Facebook o fotografie de copertă cu mesajul „Informația e un bun public. Susține presa de calitate!”.

În aceeași zi, CJI va lansa o campanie online în cadrul căreia șapte manageri ai instituțiilor de presă vor explica de ce este important ca media independentă și liberă să fie susținută de public. Tot pe 4 mai, CJI va publica Memoriul privind libertatea presei în perioada 3 mai 2020 - 3 mai 2021, iar pe portalul Media Azi va fi publicat un articol despre modalitățile în care consumatorii de media pot susține presa liberă și independentă, dar și un infografic care va arăta cât costă, de fapt, să produci o investigație jurnalistică.

Agenda evenimentelor realizate de CJI și alte instituții de media cu prilejul Zilelor Libertății Presei poate fi consultată aici.

DECLARAȚIA WINDHOEK, LA 30 DE ANI 

Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma Conferinţei Generale a UNESCO din anul 1991. ONU a decis să marcheze această dată pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, dar şi de pe urma adoptării, la 3 mai 1991, a Declaraţiei Windhoek privind pluralismul şi independenţa mijloacelor de informare în masă. Textul a fost rezultatul întrunirii ziariștilor din Africa în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat de UNESCO şi ONU la Windhoek, Namibia. Documentul a fost primul dintr-o serie de astfel de declarații în întreaga lume, care afirmau angajamentul comunității internaționale față de libertatea presei.

„Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”, proclamă Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.