Eşti aici

”Ţarcul” a fost reinstalat, miercuri, în faţa Parlamentului

18 Februarie 2015
1440 de afişări
Aşa cum au promis saptămâna trecută, reprezentanţii Centrului pentru Jurnalism Independent s-au prezentat din nou, miercuri, 18 februarie, în faţa Parlamentului, pentru a le reaminti deputaţilor că jurnaliştii acreditaţi aici nu-şi pot exercita profesionist meseria, atâta timp cât le este interzis accesul în sala de şedinţe a legislativului. ”Ţarcul” improvizat de organizatorii acţiunii, simbolizează spaţiul restrâns rezervat presei de către deputaţi şi cenzura pe care o impun aceştia, oferindu-le jurnaliştilor doar informaţia care le convine să apară în mass media.
     
Solicitată de Media-azi, Irina Ursu, jurnalistă acreditată la Parlament din partea Agenției IPN, a salutat acţiunea CJI. ”Condițiile din spațiul care ne este repartizat acum în Parlament sunt pur şi simplu insuportabile”, a menţionat Irina Ursu. ”De fapt, este vorba de cenzură, pentru că reprezentanții mass media nu au controlul asupra situației reale din sala de ședințe a legislativului şi nu-şi pot face onest meseria”, a mai spus ea. În opinia jurnalistei de la IPN, problema accesului la şedinţele în plen ale legislativului trebuie urgent soluţionată, aceasta fiind nu doar cerinţa colegilor ei de breaslă, ci şi opinia cetăţenilor.  

Printre persoanele care au venit să-și exprime nemulțumirea față de modul în care sunt trataţi reprezentanţii presei de către parlamentari a fost şi lectorul universitar Vasile Fotescu. “Am venit să vă susţin, pentru că cetăţenii au nevoie de informaţia completă din Parlament. Avem tot dreptul să cerem de la deputaţi să fie deschişi cu noi şi cu jurnaliştii. Presa trebuie să ne informeze obiectiv, aveţi dreptul să filmați ceea ce se întâmplă în sala de şedinţe – doar acolo se face politica mare a ţării, se discută legi, se iau decizii importante.  Nu e normal să vă înghesuiţi într-un țarc şi să ne prezentaţi  informaţia selectată de alţii. Vrem presă liberă, pentru asta i-am votat pe actualii deputaţi”, a subliniat profesorul Vasile Fotescu. “Nu mințiți poporul cu televizorul – era un slogan mai vechi cu care am ieșit de foarte multe ori la proteste în timpul guvernării comuniste. Păcat că şi astăzi e valabil acest slogan şi că propaganda mediatică din partea proprietarilor de canale media continuă”, a mai spus el.

Acțiunea de sensibilizare a parlamentarilor “Țarcu-i pentru oi, nu pentru noi!” face parte dintr-o amplă campanie de advocacy, lansată de CJI pe parcursul lunii februarie cu scopul de a asigura accesul liber al presei la ședințele Parlamentului.

Acest material este publicat în cadrul proiectului Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.
Elaborarea acestui material este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.