Eşti aici

„Învățăm să sprijinim democrația”. Jurnaliști, despre importanța mecanismului 2% pentru instituțiile media

19 Februarie 2021
1268 de afişări
Chiar dacă instituțiile media nu se află în topul organizațiilor neguvernamentale care au încasat anul trecut bani din mecanismul desemnării procentuale (legea celor 2%), jurnaliști din redacțiile beneficiare spun că acest instrument contribuie la educarea societății să susțină presa și democrația, dezvoltarea jurnalismului de investigație și lupta împotriva corupției.

În 2020, potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, mai multe instituții media și organizații neguvernamentale din domeniu s-au numărat printre beneficiarii mecanismului desemnării procentuale, cărora plătitorii de impozite le-au direcționat 2% din suma impozitului pe venit obținut în anul precedent. Procedura este în vigoare în Republica Moldova din 2017, iar în acest an cei mai mulți bani au fost vărsați în bugetul Asociaţiei „V.I.P." a Telejurnaliştilor Independenţi (46.479 de lei). Beneficiarul sumei este Reporter de Gardă, un proiect al asociației - parteneră a Ziarului de Gardă.

Din rândul instituțiilor de presă, lista este urmată de Asociația Obștească „Logos” (22.593), fondatoarea postului de radio online cu tematica religioasă „Radio Logos”, un proiect realizat cu „binecuvântarea Înalt Prea Sfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove”. Postul TV8 (AO „Media Alternativă”) a beneficiat în 2020 de circa 10.484  lei, RISE Moldova (AO „Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială din Moldova) - 7.119 de lei și Centrul de Investigații Jurnalistice  - 5.678 de lei.

Printre beneficiari se mai numără Asociația Presei Independente (4.276 de lei), Centrul Media pentru Tineri (3.850 de lei), Asociația Presei Electronice (3.145 de lei), Centrul pentru Jurnalism Independent (1.553 de lei), Piligrim-Demo din Comrat, fondatoarea portalului Nokta.md (1.072 de lei).

„BĂNUȚ CU BĂNUȚ, PENTRU DEZVOLTAREA JURNALISMULUI DE INVESTIGAȚIE”

Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă, afirmă că apreciază gestul contribuabililor, mai ales că jurnalismul de investigație este costisitor. „Pentru noi, partea pozitivă este că e o creștere importantă în comparație cu anul trecut și cu anul precedent, atât a numărului donatorilor, cât și a sumei. Adică, niște oameni - tot mai mulți în fiecare an - decid să direcționeze aceste 2%”, explică managera de presă.

Ea recunoaște că din suma obținută redacția „nu va trăi în acest an”, însă va putea realiza anchete jurnalistice. Șefa ZdG precizează că instituția media planifică să prezinte și un raport cu privire la modul în care au fost folosite aceste resurse: „Sperăm ca asta îi va încuraja și pe alții, pe și mai mulți să se alăture, ca lista să devină tot mai mare an de an. Este un instrument nou pentru cetățeni, abia învățăm să sprijinim democrația, societatea civilă, presa independentă și alte organizații care se ocupă de drepturile omului”.

Potrivit ei, totuși, sustenabilitatea unei instituții media ține de diversificarea surselor de finanțare. „Dacă avem o mică sumă din mecanismul de 2%, o mică sumă de la cei care donează pe Patreon, o mică sumă de la cei care se abonează la ziar sau care donează abonamente, niște sume de la donatorii de granturi, alta din publicitate sau diverse anunțuri de la cetățeni publicate în ziar, asta înseamnă că, bănuț cu bănuț, adunăm o oarecare sumă din care putem să dezvoltăm jurnalismul de investigație”, conchide jurnalista.

BENEFICII SOCIALE

Dincolo de profit financiar, mecanismul de 2% este unul util și sub aspectul educării societății de a susține presa, consideră directoarea știrilor de la TV8, Mariana Rață. „Cu siguranță, desemnarea procentuală este eficientă și utilă. Și nu e vorba doar despre beneficiile financiare (de altfel, contribuțiile sunt modeste). Ceea ce e cu adevărat de apreciat este educarea societății ca să contribuie conștient la susținerea presei. Atunci când un cetățean redirecționează cele 2% din impozitele sale către TV8, e un semn clar că această persoană ne apreciază munca, înțelege că avem nevoie de susținere morală și financiară și ni le oferă”, a spus Mariana Rață.
 

În opinia ei, mecanismul este încă puțin promovat în Moldova. „În primul an de implementare, TV8 s-a clasat pe locul doi în topul presei care a beneficiat de donații prin acest mecanism. E o realizare importantă, dar e clar că mai e nevoie de informare și explicare”, consideră jurnalista de televiziune.
 
BANII DONAȚI, CONTRIBUȚIE LA LUPTA CU CORUPȚIA

 

Iurie Sanduța, directorul RISE Moldova, consideră că prin acest mecanism publicul „contribuie direct la lupta cu corupția și sărăcia din Moldova”. Potrivit lui, redacția a cheltuit cei 14.405 de lei încasați din desemnarea procentuală în ultimii doi ani pentru a documenta și publica seria de investigații #Kremlinovici. „Am reușit să remunerăm un fact-checker care a verificat  informațiile și documentele înainte de publicare, un caricaturist care ne-a ajutat să ilustrăm articolele, un editor video care a montat mai multe filmulețe, un fotograf care a contribuit cu imagini valoroase”, enumerează Sanduța.

 
SCHEME DE DOUĂ PROCENTE

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), Cornelia Cozonac, bănuiește că și în acest caz foști angajați ai diverselor structuri de stat au reușit să utilizeze mecanismul în beneficiul lor. „Deocamdată, se pare că și legat de 2% au fost puse pe roate scheme. Imediat s-au constituit tot felul de organizații ale reprezentanților structurilor de stat, inclusiv ale angajaților din domeniul fiscal, și acestea acaparează partea mare a contribuțiilor cetățenilor. Cred că direcționarea către anumite asociații se face organizat și mă tem că mulți oameni nici nu știu că au donat din impozitul lor”, comentează Cornelia Cozonac.

CIJM și portalul Anticorupție, gestionat de asociație, au beneficiat pentru prima dată, în 2020, din impozitul pe venit al cetățenilor. „Cei mai mulți cetățeni, cred eu, nici nu prea știu că pot să ajute cu puținul din impozitul lor, pentru că nu sunt campanii de informare pentru întreaga populație. Fiecare organizație își face propria sa campanie, mai mare sau mai mică, mai mult pe rețelele sociale. Atunci când cetățenii vor înțelege că cele 2% din impozitul lor au valoare, o să se gândească mai atent ce să facă cu ele”, conchide ea.
 
CÂȚI BANI AU ACUMULAT BENEFICIARII MECANISMULUI 2% ÎN 2020

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, în anul 2020, suma totală validată prin mecanismul de 2% a constituit 5,8 milioane de lei, cu circa 2 milioane de lei mai puțin decât în 2019 sau 24%. Organizațiile neguvernamentale din rândul foștilor polițiști și angajații ai FISC au acumulat peste un milion de lei. Cea mai mare sumă i-a revenit Asociației Veteranilor și Pensionarilor a Ministerului Afacerilor Interne - aproape 800.000 de lei. Pe locul doi s-a situat Asociația Veteranilor și Pensionarilor Inspectoratului Fiscal Principal de Stat „UNI-M”, cu puțin peste 400.000 de lei.

Sursa: Fisc

Printre organizațiile beneficiare de desemnarea procentuală se numără și Fundaţia Bitonic, specializată în promovarea nutriției și a stilului de viață sănătos, Federaţia Sportivă Naţională de Sport Aplicativ al Pompierilor şi Salvatorilor și Fundația Miron Shor, afiliată liderului Partidului Șor, Ilan Șor. La coada clasamentului s-a poziționat organizația Academia „Viitorul”, care a beneficiat de cea mai mică sumă direcționată, de 2.54 lei, echivalentul unei călătorii cu troleibuzul.

Sursa foto: zoomifi.com