Eşti aici

„Ping-pongul” continuă: Parlamentul va trimite din nou Codul serviciilor media audiovizuale președintelui Igor Dodon pentru promulgare

08 Noiembrie 2018
994 de afişări
Parlamentul a reexaminat și a susținut din nou, cu o majoritate de voturi, în cadrul ședinței ordinare din 8 noiembrie, proiectul Codului serviciilor media audiovizuale, remis vinerea trecută de șeful statului. Pentru aprobarea repetată a proiectului Codului au votat 53 de deputați din 93, prezenți în sală.

Nicolae Posturusu, secretar general adjunct din cadrul aparatului Președintelui, a expus în plen argumentele președintelui Igor Dodon, care se conțin în scrisoarea oficială către spicherul Parlamentului. Între altele, Igor Dodon s-a arătat nemulțumit de prevederile care permit transmisia emisiunilor cu conținut informativ-analitic, militar și politic doar din statele membre al Uniunii Europene, SUA şi Canada precum şi cele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Federația Rusă nu se numără printre țările care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. În opinia sa, aceasta provoacă concentrarea și monopolizarea serviciilor media în țară.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea a menționat, în cadrul ședinței în plen, că noul Cod ar oferi atribuții excesive autorității de reglementare a domeniului audiovizualului: „Este cu mult simplificată procedura de suspendare a licenței fără instanța de judecată, ceea ce nu era anterior și este foarte grav pentru mass-media”, a afirmat Bătrîncea.

Deputatul socialist a amintit, de asemenea, că mai mulți radiodifuzori în cadrul audierilor publice pe marginea acestui proiect au afirmat că nu vor putea face față anumitor cerințe cu privire la cotele de produs autohton.

Raportul Comisiei parlamentare pentru mass-media pe marginea acestui proiect de lege a fost prezentat în cadrul ședinței de către deputatul Corneliu Mihalache. Potrivit acestuia, scopul majorării cotelor de produs autohton constă în scoaterea din starea de „parazitare” a mass-mediei audiovizuale. „Altfel nu vom dezvolta audiovizualul moldovenesc, dacă nu vom impune norme pentru promovarea produselor autohtone”, a explicat Mihalache.

Reamintim că președintele Igor Dodon a remis vineri, 2 noiembrie, Legislativului spre reexaminare Codul serviciilor media audiovizuale.

Potrivit legislației, preşedintele țării poate cere Parlamentului, doar o singură dată, reexaminarea legii pentru orice motive ce fac legea în ansamblu sau o parte a ei inacceptabilă.

În cazul în care, după reexaminarea legii, Parlamentul menţine hotărîrea adoptată anterior sau face modificări în lege în conformitate cu obiecţiile președintelui, acesta este obligat să promulge legea în termen de cel mult 2 săptămâni de la data înregistrării legii în Aparatul Preşedintelui.

Precizăm că, în cazul altor legi pe care președintele Dodon nu le-a promulgat, iar deputații şi-au menţinut decizia adoptată anterior, acestea au fost promulgate de spicherul Parlamentului, după suspendarea președintelui de către Curtea Constituțională.