Eşti aici

„Vă sun, PA PA!” Șeful Procuraturii Anticorupție a ordonat subalternilor să comunice cu jurnaliștii doar prin intermediul Serviciului de presă al PA

11 Septembrie 2018
1725 de afişări
După ce Procuratura Anticorupție (PA) a adoptat o nouă strategie de comunicare cu presa, mai mulți jurnaliști susțin că această instituție le oferă informațiile de interes public cu țârâita. Procurorul-șef al instituției, Viorel Morari, a emis un ordin, pe 5 martie, curent, potrivit căruia, subalternilor li se permite, ca excepție, să interacționeze direct cu reprezentanții mass-media, doar cu acordul prealabil al procurorului vizat. În celelalte cazuri comunicarea are loc exclusiv prin intermediul Serviciului de presă. Purtătoarea de cuvânt a PA, Anastasia Mihălceanu, a explicat că acest ordin a fost emis astfel încât procurorii să se poată ocupa nemijlocit de obligațiile lor, iar Serviciul de presă să asigure interacțiunea cu jurnaliștii.

„Lucrul procurorului nu constă în comunicare”

Potrivit ordinului semnat de Viorel Morari, comunicarea cu presa este asigurată de către Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al Procuraturii Anticorupție cu scopul de a gestiona eficient relațiile instituției cu publicul și cu jurnaliștii, dar și pentru uniformizarea practicii de difuzare a informației de interes public.

„Interacțiunea directă a procurorilor în Procuratura Anticorupție cu reprezentanții mijloacelor de informare în masă este admisă ca excepție, cu acordul prealabil al procurorului vizat”, se menționează în ordinul PA pe care ni l-a transmis Anastasia Mihălceanu.

„Procurorii trebuie să se ocupe de altceva decât de comunicarea de presă. Totuși, când presa se intersectează cu procurorii în instanțele de judecată sau dacă noi avem o cauză de interes public și trebuie neapărat să ieșim într-o conferință de presă, vorbesc procurorii”, a explicat pentru Media-azi.md Anastasia Mihălceanu.

Ordinul procurorului-șef a îngreunat munca jurnaliștilor

Victor Moșneag, jurnalist de investigație de la Ziarul de Gardă, susține că acest ordin a îngreunat foarte mult munca jurnaliștilor care scriu despre procese de judecată pe fapte de corupție. „Acum, pentru un jurnalist e aproape imposibil să discute cu un procuror din Procuratura Anticorupție, pentru că toți fac referire la acel ordin. Ba mai mult, procurorii nu discută cu jurnaliștii nici măcar atunci când sunt vizați direct, într-un articol. Deși purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție încearcă să răspundă la solicitările jurnaliștilor, nu puține sunt cazurile când nu reușește, iar noi primim răspunsuri tardive la lucruri și întrebări elementare”, a menționat Victor Moșneag.

Jurnalistul susține că deseori reprezentanții presei au nevoie să discute direct cu procurorii, pentru că unele întrebări pot apărea chiar în timpul discuției. „Așa, primim doar răspunsuri în scris, foarte laconice, de multe ori incomplete”, s-a plâns Moșneag.

Autoritățile se baricadează

Jurnalista Mariana Colun, de la Centrul de Investigații Jurnalistice, la fel, constată că în ultima perioadă comunicarea cu procurorii de la Procuratura Anticorupție a devenit mult mai complicată. „Dacă până atunci (până la adoptarea ordinului – n.r.) domnul Morari răspundea la telefon aproape la orice oră decentă și era la curent, practic, cu majoritatea dosarelor pe care ne interesau pe noi, acum evident, toate întrebările ajung la Serviciul de presă și răspunsurile vin mai greu”, a explicat Mariana Colun.

Jurnalista constată că, per general, și alte instituții ale statului tot mai greu oferă informații, devenind tot mai închise față de presă. „În ultima vreme, în Republica Moldova asistăm la o închidere a accesului la informație pentru jurnaliști de către autoritățile de toate nivelele, inclusiv, ministerele, procuratura. Doar Centrul Național Anticorupție este mai deschis, dar iarăși în funcție de dosare. Este din ce în ce e mai greu să distingi adevărul de neadevăr, sunt mult informații false care apar în spațiul public și atunci când vrei să afli informația, aceasta îți este oferită cu țârâita. Nu știu dacă autoritățile au ce ascunde sau pur și simplu se baricadează. Nu știu cauza, dar este cert faptul că e tot mai greu să documentezi și anchete, și știri simple”, a mai spus Mariana Colun.

Potrivit ei, și sursele jurnaliștilor în ultimul timp comunică tot mai rar cu presa pentru a oferi informații neoficiale. „Oamenii nu vor să vorbească, se tem. Dacă afli ceva și-l suni pe cineva, din ce în ce mai mult sursele se tem să vorbească. Se întâmplă să vină la noi funcționari cu o discuție informală și atunci când ajungem la momentul să ne prezinte niște probe, aceștia pur și simplu dispar sau evită să vorbească cu noi. Sunt speriați”, a adăugat jurnalista de investigație.

În noiembrie anul trecut, presa a scris că ex-ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a emis un ordin prin care a solicitat ca mai multe instituții subordonate ministerului să coordoneze cu Serviciul de informare și comunicare cu mass-media toate invitațiile în emisiuni și de acordarea interviurilor.

Tot atunci, la scurt timp după ce a fost numită în funcția de primar interimar al Municipiului Chișinău, Silvia Radu a emis o dispoziție prin care îi obliga pe funcționarii din administrația Primăriei să comunice cu presa doar prin intermediul Direcției de relații publice.