Eşti aici

10 tineri jurnaliști pe care ar trebui să-i urmărim în anul 2017

09 Februarie 2017
9478 de afişări
Sunt tineri și se află în jurnalism relativ de puțin timp, dar au reușit să realizeze reportaje și să investigheze subiecte serioase pentru presă. I-au ajutat să se afirme în profesie jurnaliștii cu experiență, iar pentru unii dintre ei un rol decisiv l-a avut Școala de Studii Avansate în Jurnalism, pe care au absolvit-o. În 2016, au investigat numeroase subiecte de interes public, cum ar fi jaful secolului – miliardul furat din băncile moldovenești; corupția la nivel înalt, averile demnitarilor sau alimentele alterate care ajungeau la copiii din grădinițe. În 2017, sunt și mai motivați să-și continue investigațiile. Vă invităm să le urmăriți evoluția și să le citiți materialele!

Dorin Galben, 25 de ani

Absolvent al Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, promoția 2013-2014; reporter la ziarul TIMPUL și realizatorul / prezentatorul emisiunii „Cod Galben” la 10 TV. Multe reportaje pe care le-a realizat anul trecut au avut impact asupra cititorilor. În 2016, Dorin s-a transferat de la postul AGRO TV, unde realiza și modera emisiunea „Dialog”, la postul recent lansat 10 TV, unde realizează emisiunea de autor „Cod Galben”.  În această perioadă a realizat o serie de interviuri cu o bună parte din miniștrii din țară, a realizat reportaje, a scris materiale de opinie. Între altele, Dorin își amintește că editorialul său „Despre live-urile pe Facebook: încetați, că sunteți ridicoli” i-a adus aproape o jumătate de milion de vizualizări pe timpul.md. Iar un reportaj pe teme sociale a schimbat viața unei familii din Stăuceni, căreia mulți cetățeni i-au venit în ajutor după ce au citit articolul. „În aceste zile mă aflu la București, în cadrul unui stagiu și probabil foarte curând o să trec la o cu totul altă etapă în activitatea mea de jurnalist”, ne-a spus Dorin Galben.

http://www.timpul.md/articol/o-mama-cu-3-copii-risca-sa-inghee-intr-o-camera-de-14-metri-patrai--mai-avem-lemne-doar-pentru-cateva-saptamani-102029.html

Inna Cîvirjic, 27 de ani

Reporteră la RISE Moldova, anterior a lucrat la portalul de limbă rusă NewsMaker. În ultimii ani a scris mai mult despre bănci și companii de asigurări. Una din cele mai mari realizări a fost investigația despre miliardul furat, realizata împreună cu o jurnalistă din Ucraina. „In cadrul investigației am găsit că oamenii care, pe hârtie, au luat decizii privind scoaterea miliardului nici nu auziseră despre Moldova și nu au tangență cu băncile”, își amintește Inna despre munca la acea investigație. Alte materiale de rezonanță semnate de ea  se referă la schimbarea proprietarilor Aeroportului Chișinău și cine stă în spatele acestei afaceri sau la spălarea a $20 mlrd din Rusia prin R. Moldova, realizată împreună cu jurnalistul Vladimir Soloviov; sufletele moarte din listele electorale pentru alegerile prezidențiale din 2016 etc.. În prezent este interesată de temele corupție, spălare de bani și agricultură.

https://www.rise.md/articol/cimitirul-din-listele-electorale/?lang=ru

Polina Cupcea, 29 de ani

Absolventă a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism (2012 -2013). Pe parcursul a 4 ani de reporterie a colaborat și activat în mai multe redacții: Ziarul de Gardă, Ziarul Național, RISE Moldova. În octombrie 2016, împreună cu câțiva jurnaliști independenți, a lansat o platformă de jurnalism social inedită, finanțată din surse externe – www.oamenisikilometri.md.

„Articolele de pe platformă sunt documentate în timp ca să înțelegem și să redăm cât mai bine fenomenele și problemele sociale. Subiectul „Grădinița lui Goșa” a fost documentat pe parcursul a 4 luni. Am și dormit în familia băiețelului, ca să surprind anumite detalii pe care mama lui nu mi le-ar fi spus niciodată. Pentru articolul „Internatul Testamentar” am locuit câteva zile într-un orfelinat. Lucrez la un subiect fotografic de 9 luni legat de satele Moldovei. Probabil, peste două luni o să-l public”.

Polina susține că acesta e farmecul de la Oameni și Kilometri – „să stai prin preajma eroilor atât timp cât e necesar – săptămâni, luni, poate și ani. Poveștile spuse bine schimbă lucrurile. De asta ne-am convins în puținul timp de la lansare: un copil merge la grădiniță, 4 elevi sunt transportați la școală cu automobilul, o tânără familie s-a ales cu multe daruri după nuntă...” 

Proiectul „Oameni și Kilometri”, la doar două luni de la lansare, a fost desemnat drept cel mai inovator, dar şi cel mai practic proiect media, realizat de absolvenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism (ŞSAJ).

http://oamenisikilometri.md/gradinita-lui-gosa-2/

Marina Ciobanu, 24 de ani

Ziarul de Gardă, unde s-a angajat în 2016, a fost prima ei experiență de muncă după absolvirea facultății. Aici s-a convins că „esența jurnalismului este anume investigația, căutarea adevărului dincolo de evenimentele sociale, declarațiile politicienilor sau deciziile guvernării”.

„În 2016, am început să „fur” din meserie de la colegii cu experiență, să realizez reportaje din domeniul social, să tratez unele subiecte din justiție, dar și să fac materiale video pentru Reporter de Gardă”, ne-a spus Marina. A fost prima care a găsit și a publicat pagini din sentința motivată în dosarul Filat, care a scris despre limitarea numărului de buletine de vot în diasporă sau despre firmele implicate în scandalul grădinițelor, care continuau să câștige licitații cu statul.

În urma investigației despre licitațiile trucate, câțiva funcționari din domeniul educației au fost suspendați din funcție, iar Agenția pentru Siguranța Alimentelor și Centrul de Sănătate Publică au demarat controale inopinate în toate instituțiile de învățământ din capitală.

http://www.zdg.md/editia-print/mancarea-de-milioane-din-gradinite

Victoria Dodon, 24 de ani
 
Este reporteră la portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova. În 2016, a reușit să scoată la iveală interesele comune ale ministrului Justiției și ale directorului Autorității Aeronautice Civile (AAC) în cadrul noii companii aeriene Fly One. Anchetele au generat reacții în lanț, cazul a ajuns în atenția organelor de drept și s-a soldat cu demisia directorului AAC, Mircea Maleca. „Domeniul avia îl am sub lupă și în continuare. Am mai avut în vizor activitatea universităților și a managerilor lor, reforma Procuraturii sau problemele din sectorul Justiției”, susține Victoria. Anul trecut, a urmat un curs de pre-master în domeniul Drepturilor Omului la Universitatea din Oslo, Norvegia și a devenit finalista programului “Bursele Europene pentru Jurnaliști” în cadrul căruia va urma un internship de o lună într-o instituție media din Bruxelles, Belgia.

https://anticoruptie.md/ro/investigatii/economic/familia-ministrului-justitiei-vladimir-cebotari-s-a-facut-cu-o-noua-companie-avia

 
Natalia Sergheev, 25 de ani

Absolventă a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, promoția 2013-2014. În prezent este corespondentă la radio Europa Liberă din Chișinău. Principala realizare pe plan jurnalistic, ne-a spus Natalia, este faptul că „șeful Biroului Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru, încă nu mi-a zis «Te pup, pa-pa!» și continuă să mă învețe jurnalism, chiar și după absolvirea ȘSAJ”. Dincolo de aceasta, Natalia manifestă multă dedicație și creativitate în jurnalism. Grație acestor calități a reușit să câștige în 2016 premiul media Adami în categoria Tineret, pentru proiectul «Generația Emigrației», un documentar pe care l-a produs împreună cu cineastul Alexander Blumberg (Cehia / Statele Unite). Un alt proiect care o reprezintă este «Moldova Mea», realizat după încheierea bursei Vaclav Havel, în care zece persoane de zece naționalități diferite argumentează de ce consideră Republica Moldova drept casa lor.

Pagina web: http://www.europalibera.org/a/28267438.html#menu
Video: https://www.youtube.com/watch?v=P-KQmZ0H6eo
 

Marina Șupac, 25 de ani


Reporteră la portalul Newsmaker. Este interesată de tematica privind drepturile omului. În 2016, datorită sprijinului și sfaturilor echipei Newsmaker, a reușit că realizeze subiecte importante, cum ar fi reportajele despre deținuților din închisori, condamnați pe viață. Unele din ele au fost reluate și de alte publicații. A abordat și subiecte care țin de discriminare, cum ar fi reportajul de la marșul organizat de comunitatea LGTB. În opinia Marinei, „discriminarea este însoțită de o altă problemă gravă – indiferența”. Acest fenomen a fost investigat de tânăra jurnalistă într-un material despre combaterea suicidului în R. Moldova, care a acumulat un număr record de vizualizări pe portalul la care activează.

http://newsmaker.md/rus/novosti/vopros-zhizni-i-smerti-kak-v-moldove-boryutsya-s-suitsidom-27149

 
Sergiu Pascari, 26 de ani

A început activitatea de jurnalist în februarie 2015, ca reporter la săptămânalul ”SP” din Bălți. Anul 2016 a fost unul deosebit pentru Sergiu. În septembrie, a participat la un concurs de proiecte în Kîrgîzstan, unde a fost premiat cu o dronă pentru redacția „SP”, iar la Gala Presei din decembrie a câștigat mărul, fiind desemnat jurnalistul anului la categoria ”Presa scrisă”. Peste 2 săptămâni a câștigat și unul din cele patru premii oferite jurnaliștilor care scriu pe teme de mediu. De fapt, anume acest domeniu îl pasionează cel mai mult. „Printre proiectele de lungă durată, pe care vreau să le realizez, se numără un șir de expediții pe râurile mici din țară, a căror stare ecologică este deplorabilă. Anul trecut am început acest proiect cu Răutul”, ne-a spus Sergiu.

http://esp.md/sites/default/files/river_in_balti/reut_project.html

 

Mariana Colun, 26 de ani

Este reporteră la Anticorupție.md. În 2016 a urmărit averile și afacerile șefilor agențiilor de stat, condițiile din penitenciarele din stânga Nistrului, mișmașurile din achiziții. În campania electorală pentru alegerile prezidențiale a investigat îndeaproape cine au fost sponsorii concurenților electorali, realizând și câteva portrete ale candidaților la funcția de șef în stat.

„Guvernele au căzut rând pe rând la Chișinău, ceea ce a însemnat că la conducerea agențiilor de stat s-au tot perindat șefi. Anterior, Centrul de Investigații Jurnalistice a scos la iveală felul în care și-au asigurat viața cei de la conducerea ministerelor. Vă arătăm în continuare că și actualii directori de agenții se întrec în averi - a treia parte dintre aceștia a ajuns în atenția opiniei publice din cauza proprietăților ce depășesc cu mult veniturile lor reale...”. Așa își începe Mariana una din cele trei investigații despre averile și afacerile șefilor unor agenții de stat.

https://anticoruptie.md/ro/investigatii/integritate/sefii-agentiilor-de-stat-averi-afaceri-si-interese-i

Anastasia Cucuruz, 25 de ani

Absolventă a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, promoția 2014-2015. A activat timp de trei ani la portalul politic.md, dar în prezent este freelancer. Acest statut îi permite să abordeze subiecte pe care le consideră mai apropiate de interesele ei profesionale – lupta cu corupția, de exemplu. În prezent, scrie periodic pentru Centrul de Investigații Jurnalistice. Împreună cu alți doi tineri jurnaliști - Ghenadie Brega și Mariana Colun – Anastasia a realizat investigația „Penitenciarele din regiunea transnistreană – milioane din bugetul public pentru condiții degradante”, iar în echipă cu Ghenadie Brega și Elena Cernâșova (Ucraina) a investigat subiectul „(In)dependența de gaze a Republicii Moldova și a Ucrainei”. În prezent, este implicată în cadrul unor proiecte separate naționale și transfrontaliere. „În 2017, planific să abordez și tematici ce țin de protecția drepturilor femeilor și copiilor”, susține Anastasia.

https://anticoruptie.md/ro/investigatii/economic/independenta-de-gaze-a-republicii-moldova-si-a-ucrainei

Sursa foto: www.e-vestnik.bg