Eşti aici

7 motive să susținem presa liberă și independentă

07 Mai 2021
830 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent prezintă șapte motive de ce este important ca presa independentă și liberă să fie susținută de consumatorii de media. Mesajele au fost transmise prin intermediul a șapte manageri de media, în cadrul campaniei online #SustinemPresa. Astfel, CJI și-a dorit să sensibilizeze publicul, în convingerea că doar dependența cetățenilor față de materialele de presă de calitate poate dezvolta jurnalismul din Republica Moldova.

 

1. Oferă informații de calitate
 
O presă liberă joacă un rol vital în informarea publicului cu privire la afacerile publice, reflectând corect și echidistant evenimente, adresând întrebări incomode, verificând faptele și oferind platforme pentru dezbateri.
 

Irina Ghelbur, directoare, Interact Media (Agora.md)
 

2. Responsabilizează autoritățile
 
Una din misiunile de bază ale presei libere e de a fi câinele de pază, stând cu ochii pe cei de la putere. Presa care nu e controlată de guvernanți sau politicieni va informa constant despre cazurile când aceștia se abat de la reguli și legi. Fiind în vizorul instituțiilor media independente, ultimii ar putea deveni mai responsabili, renunțând la practici prin care sunt puse în aplicare scheme de corupție.
 

Liuba Șevciuc, cofondatoare, proiectul media Cu Sens
 

3. Apără drepturile omului
 
Fără jurnalism de calitate, multe abuzuri ale drepturilor omului nu ar fi cunoscute și ar putea continua. Presa independentă oferă voce și platforme celor abuzați ca să-și spună poveștile, îi ajută să-și apere drepturile și informează publicul despre diversitatea din societate.
 

Ana Gherciu, directoare executivă, Moldova.org
 

4. Expune corupția
 
Presa liberă scoate la iveală subiecte ascunse despre afaceri ilegale și le verifică. Adevărul developat de investigațiile jurnalistice poate răsturna guverne, iar odată aduse în atenția publicului, acestea ar putea fi investigate de organele de drept, reducând astfel abuzurile împotriva drepturilor omului și oprind flagelul corupției.
 

Galina Vasilieva, redactora-șefă, Newsmaker.md
 

5. Oferă tribună tuturor
 
Presa independentă oferă voce și platformă tuturor categoriilor sociale, având o abordare incluzivă și promovând drepturile tuturor, indiferent de etnie, rasă, sex, limba vorbită sau religie. Jurnaliștii liberi informează publicul despre diversitatea din societate, au în vizor persoane în raport cu care, bunăoară, s-au comis abuzuri, îi ajută să-și apere drepturile și își educă cititorii cu privire la respectarea tuturor oamenilor dintr-o societate.
 

Veaceslav Perunov, director, publicația SP Bălți

6. Asigură alegeri libere
 
Fără presă liberă, alegătorii ar fi la cheremul acelor politicieni care vor să câștige alegerile ca să-și promoveze interesele. Doar presa independentă poate informa corect și ajută oamenii să înțeleagă mai bine care dintre candidați le reprezintă mai bine viziunile.
 

Mariana Rață, directoare de știri, TV8

7. Stă de gardă lângă „sacul” cu bani publici
 
Doar o presă liberă și independentă investighează corect „afacerile” dubioase ale statului și urmărește în ce buzunare ajung banii publici, adică banii cetățenilor care contribuie prin taxe la bugetul de stat. Aceste instituții media au în vizor licitațiile publice, integritatea funcționarilor și demnitarilor, proiectele derulate de autorități și scot în vileag ilegalitățile comise în numeroase din aceste cazuri, ajutându-ne să înțelegem cum se cheltuie, de fapt, resursele fiecăruia dintre noi.
 

Alina Radu, directoare, Ziarul de Gardă

Anterior, Media Azi a scris despre mai multe modalități prin care unele instituții media încearcă să-și diversifice opțiunile de monetizare a conținutului. Fie că e vorba despre mecanismul 2%, abonamente lunare sau donațiile prin platforme precum Patreon, reprezentanții acestor redacții se arată siguri că investițiile cititorilor contribuie la dezvoltarea jurnalismului independent și corect.