Eşti aici

Acces liber pentru presă! Concluziile primei ședințe de lucru

09 Martie 2016
1750 de afişări
Miercuri, 9 martie, a avut loc prima şedinţă a grupului de lucru privind asigurarea accesului presei în sala de ședințe a Parlamentului. La discuții au participat reprezentanți ai societății civile, mass-media și ai Parlamentului. Comisia formată săptămâna trecută a încercat să identifice soluții tehnice  pentru a permite cameramanilor accesul la ședințele de plen.

Printre soluțiile propuse au fost următoarele: să fie alocat spațiu pentru  cinci camere într-o lojă și cinci în alta, cu condiția ca operatorii să nu iasă din sală în timpul dezbaterilor unui proiect; să fie păstrată și transmisiunea live a ședințelor plenare; să fie redus numărul vizitatorilor, iar în zilele aglomerate accesul acestora  să fie interzis în sala pentru a putea permite accesul mai multor operatori; etc.

Vicepreședinta Legislativului, Liliana Palihovici a precizat că vor fi analizate toate propunerile pentru a vedea  dacă pot fi încadrate în condiţiile tehnice. „Posibile schimbări ar putea fi, dar cu un acces limitat pentru operatori. Rămâne să vedem care ar fi modalitatea şi cum vom selecta în condiţiile în care sunt 40 de acreditări. Din ceea ce am analizat astăzi, ar fi posibil accesul pentru zece camere”, a declarat vicepreședinta Legislativului.

Totodată, unii jurnaliști s-au interesat ce se va întâmpla cu transmisiunile live, în cazul în care, jurnaliștilor li se va permite accesul în sala de ședințe. Speakerul Andrian Candu a declarat că în acest caz nu va mai asigurată transmiterea live a şedinţelor, aşa cum se întâmplă acum.  Reprezentanții mass media și ai societății civile nu au fost de acord cu această soluție, menționând că ar trebui să rămână ambele modalități de obținere a imaginilor video: jurnaliștii să aibă acces la ședințele plenare, dar să rămână și transmisiunile live.

O altă ședință de lucru urmează să aibă loc joi, 10 martie.