Eşti aici

Accesul la informație rămâne una din restanțele guvernării în domeniul mass-media

16 Mai 2016
2712 afişări
Coaliția ONG-urilor pentru Evaluarea Periodică Universală (UPR) a făcut publice luni, 16 mai, într-o conferință de presă, rezultatele monitorizării şi recomandările privind respectarea şi promovarea drepturilor politice şi civile în Moldova. În domeniul mass-media principalele restanțe ale guvernării rămân a fi accesul la informație, libertatea presei, libertatea de exprimare etc.

Alesia Vidruk, manageră de program la organizaţia Civil Rights Defenders, a precizat că, de la Sesiunea ONU din anul 2012 până în prezent, R. Moldova a avut de realizat 122 de recomandări din partea țărilor membre, făcute în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, iar anul acesta țara noastră va trebui să raporteze despre implementarea lor. La rândul ei, societatea civilă a analizat acțiunile întreprinse de autorități în vederea realizării celor 122 de recomandări și a scos în evidență și alte probleme actuale care necesită să fie rezolvate.
Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Nadine Gogu, a menționat că, în domeniul mass-media una dintre principalele probleme rămâne a fi accesul la informație, cu care se confruntă, în special, jurnaliștii de investigație. „Recomandăm modificarea cadrului legal, astfel, încât să fie ajustat la standardele  internaționale - și Legea cu privire la Secretul Comercial, și Legea privind Secretul de Stat”, a subliniat Nadine Gogu.

Printre recomandări se regăsește și anularea taxelor pe care în prezent jurnaliștii le plătesc pentru a obține informații de la instituțiile de stat, cum ar fi Cadastru sau Camera Înregistrării de Stat. „Jurnaliștii care realizează investigații jurnalistice deseori au nevoie de multe informații, respectiv, cumulate, e vorba de o sumă destul de mare pe care nu toate redacțiile pot să-și permită să o achite. Totodată, în implementarea legii credem că este nevoie de instruirea funcționarilor publici, astfel încât aceștia să ofere răspunsuri la cererile privind accesul la informație într-un limbaj mai specific, mai clar și în limba de stat. Pentru că au fost enunțate mai multe probleme legate de calitatea răspunsurilor pe care funcționarii de stat le dau la cererile privind accesul la informații”, a explicat Nadine Gogu.

Un capitol mai amplu din raportul Coaliției ONG-urilor se referă la libertatea presei și include aspecte precum: fenomenul concentrării mass-media, propaganda în mass-media, legea cu privire la publicitate. Pentru aplanarea problemelor acumulate în aceste domenii experții au recomandat mai multe modificări ale cadrului legal.

Din componența Coaliţiei ONG-urilor pentru UPR fac parte Organizația Civil Rights Defenders, Asociaţia „Juriştii pentru drepturile omului”, Asociația HomoDiversus, Asociația Presei Independente, Centrul de Analize și Prevenire a Corupției, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Informare pentru Drepturile Omului, Centrul de Informare pentru Justiție "Apriori", Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M”, Coaliția Nediscriminare, Institutul pentru Drepturile Omului, Organizația Piligrim Demo, Organizația Promo-LEX.