Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a aprobat regulamentul cu privire la mecanismul desemnării procentuale, care presupune, conform art. 152 al Codului fiscal, că persoane fizice contribuabile, rezidente, care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare pot să direcționeze un cuantum de 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către beneficiarii desemnării procentuale.
Acestea pot fi asociații obștești, fundații și instituții private care desfășoară activități de utilitate publică în conformitate cu art. 30 al Legii cu privire la asociațiile obștești nr. 837 din 17 mai 1996.
Centrul pentru Jurnalism Independent întrunește cumulativ aceste condiții.
Desemnarea procentuală are lor prin mai multe etape cu implicarea mai multor instituții. Aceasta începe de la Ministerul Justiției al R. Moldova, care, până la data de 31 decembrie, publică pe site-ul său Lista ONG-urilor care pot beneficia de desemnarea procentuală. În perioada 1 ianuarie – 25 martie persoanele fizice fac desemnări procentuale prin depunerea declarațiilor pe venit. Între 26 martie și 30 iunie Serviciul Fiscal de Stat procesează datele, iar între 1 iulie - 3 septembrie Ministerul Finanțelor transferă sumele către beneficiari. Abia de la 31 septembrie și până la 31 decembrie are loc utilizarea sumelor.
Pentru a desemna 2% din impozitul pe venit calculat anual la buget, persoana fizică va depune o declarație cu privire la impozitul pe venit, indicând codul fiscal al beneficiarului din Lista beneficiarilor publicată de Ministerul Justiției. Dar există în acest caz și anumite condiții, anume: declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit trebuie să fie depusă în termenul stabilit de legislație; impozitul pe venit să fie achitat integral și în termen; să nu existe datorii la impozitul pe venit la data de 1 ianuarie a anului în care se face desemnarea; desemnarea se efectuează în folosul unui singur beneficiar; desemnarea procentuală se referă la veniturile obținute în anul precedent celui în care are loc desemnarea procentuală.
Sumele obținute urmează a fi utilizate numai pentru activități de utilitate publică și cheltuieli administrative, care nu pot depăși anumite limite.
Cheltuirea sumelor se va face în mod transparent. Beneficiarii vor depune rapoarte financiare până la data de 25 martie a anului viitor celui în care a expirat perioada de utilizare a sumelor de desemnare procentuală. Aceste rapoarte se vor publica pe pagina web a Inspecției Fiscale.
Astfel, vă încurajăm să indicați în calitate de beneficiar al desemnării procentuale Centrul pentru Jurnalism Independent. Aceasta va ajuta să își desfășoare mai bine activitățile de utilitate publică, asigurând astfel o mai bună îndeplinire a scopurilor statutare.
Sursa foto: www.contabilsef.md