Eşti aici

Al doilea forum media din Parteneriatul Estic va aborda și problema propagandei ruse

11 Iulie 2017
1883 de afişări
Al doilea forum media al țărilor membre ale Parteneriatului Estic se va desfășura în luna septembrie la Kiev, iar unul din subiectele abordate va ține de propaganda rusă, au declarat oficiali europeni în cadrul celei de-a 9-a Reuniuni a dialogului ministerial informal al Parteneriatului Estic (PaE), care s-a desfășurat luni la Chișinău.

Uniunea Europeană va susține în continuare presa independentă din țările membre ale Parteneriatului Estic, iar în luna septembrie la Kiev va avea loc al doilea forum media, a declarat Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn: „Vom oferi în continuare suport mass-mediei independente din cadrul PaE și vom avea și al doilea forum al mass-media la mijlocul lunii septembrie, la Kiev.”

Totodată, Viceministra de Externe a Ucrainei, Olena Zerkal, a menționat că unul din subiectele care vor fi puse în discuție la forum ține de propaganda rusă. „Este vorba de amenințările la adresa securității și felul în care urmează să diminuăm riscurile cu care ne ciocnim – de exemplu, atacurile cibernetice și alte amenințări, alături de propaganda rusă. Noi sperăm că la evenimentul pe care îl vom organiza împreună cu UE la Kiev – e vorba de forumul media – vom avansa și mai mult în lupta cu propaganda”, a declarat oficiala de la Kiev.
Prima conferință media din țările Parteneriatului Estic s-a desfășurat în perioada 19-20 mai 2015 la Riga, în contextul Summitului Parteneriatului Estic găzduit de Letonia. Principalele discuții de la prima conferință s-au axat pe provocările în domeniul libertății presei, bunele practici în promovarea integrității presei și îmbunătățirea situației mass-media din regiune.

Problema propagandei ruse este unul din principalele pericole semnalate de experții media. Recent, Asociația Presei Independente (API) a prezentat un nou raport de monitorizare a cinci dintre cele mai importante posturi de televiziune din Federația Rusă, retransmise în Republica Moldova de către radiodifuzorii locali. Concluziile experţilor API semnalează că posturile ruseşti de televiziune transmit informații unilaterale, este speculată ideea izbucnirii iminente a unui război nuclear din vina SUA, iar Federația Rusă şi preşedintele rus Vladimir Putin sunt prezentați ca unici luptători adevărați pentru pace. Astfel, acestea transmit mesaje propagandistice şi manipulează constant opinia publică.