Eşti aici

Amenzi de 5000 MDL pentru posturile tv care au relatat neadecvat cazul minorei abuzate din Ialoveni

28 Decembrie 2017
1610 afişări
Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) au aplicat, în cadrul ședinței publice din 28 decembrie 2017, câte 5.000 MDL amendă pentru 7 posturi de televiziune, care au relatat necorespunzător cazul minorei din Ialoveni, difuzat la începutul lunii noiembrie.

CCA s-a autosesizat după un apel telefonic al unui telespectator, care solicita examinarea a trei posturi tv – Publika TV, CANAL 2 și PRIME - cu privire la difuzarea de către aceste canale a unor imagini neadecvate despre o minoră din Ialoveni. Membrii CCA au constatat însă că și alte posturi au relatat despre acest caz cu încălcarea normelor deontologice și au decis ca monitorizarea să fie extinsă.

Rezultatele monitorizării CCA au constatat că posturile de televiziune PRIME, CANAL 2, CANAL 3, PUBLIKA TV, TV 8, ACCENT TV și postul public de televiziune Moldova 1 au încălcat în acest caz atât deciziile CCA cu privire la clasificarea programelor audiovizuale în scopul protecţiei copiilor, respectarea drepturilor copilului în programele audiovizuale, cât și legislația cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei.

Astfel, CCA a decis să sancționeze posturile de televiziune menționate pentru încălcarea legislației ce protejează drepturile copiilor.

Reamintim că și Consiliul de Presă din Moldova a adoptat o decizie pe marginea acestui caz, în care a recomandat jurnaliștilor și instituțiilor media să excludă abordarea senzaționalistă a unor astfel de subiecte și să nu relateze detalii care afectează demnitatea umană.