Eşti aici

Amnesty International Moldova: „Legea Spionajului” ar putea permite atentarea la dreptul fundamental al libertății și intimității vieții private în RM”

08 Aprilie 2016
1808 afişări
Amnesty International Moldova (AIM) a difuzat vineri, 8 aprilie, un comunicat în care a atras atenția că proiectul de lege aprobat de Guvern pe 30 martie curent, supranumit de AIM drept „Legea Spionajului”, ar permite, în anumite situații „atentarea la dreptul fundamental al libertății și intimității vieții private în RM”. „Garanțiile „Legii Spionajului” trebuie revizuite și este necesar de a institui un mecanism clar și transparent pentru toți”, susțin autorii comunicatului de presă.

În acest sens, AIM a propus ca în noul art. 130-1 din Codul de procedură penală, în punctul (7) ”să fie descris detaliat mecanismul de protecție a datelor cu caracter personal, care sunt copiate din obiectele supuse procedurii de ridicare; metodele de stocare, măsurile tehnice de securitate, însăși informația copiată să fie reglementată cât mai detaliat și transparent”. În lege ar trebui  stipulate ”toate detaliile despre perchiziția electronică, necesare pentru a proteja dreptul fundamental al persoanelor la viață privată, pe un timp îndelungat, versus perioada scurtă (punctul 8 al art. 130-1 din CPP). La fel, potrivit AIM, ”legea ar trebui să prevadă situațiile de scurgere a datelor colectate și modalitatea de protecție  a acestora”.

”Considerăm imperativ ca legea, în versiunea actuală, să fie revizuită esențial, pentru a deveni un instrument de cercetare penală, în conformitate cu toate rigorile și standardele UE și nu unul de eventual șantaj al persoanelor, mass-media și altor actori care nu sunt pe placul guvernării”, se menționează în comunicatul de presă al AIM.
 
Reamintim că, acum un an, principalele organizații de media – CJI, API și APEL – au propus, între altele, ca din proiectul de lege să fie omise prevederile prin care organelor abilitate cu funcţia de urmărire penală li se va acorda dreptul de a percheziţiona servere. ”Există riscul ca multe site-uri media să poată fi închise dacă nu vor conveni anumitor guvernanţi”, semnalau semnatarii apelului, dar  propunerile lor nu au fost luate în considerare de autorii proiectului de lege.