Eşti aici

Ana Guțu despre numirea sa în fruntea comisiei pentru cultură, știință și mass-media din APCE

28 Ianuarie 2014
2655 de afişări

Deputatul liberal-reformator Ana Guțu a declarat, marți, 28 ianuarie, pentru Media Azi, că numirea sa în fruntea comisiei pentru cultură, știință și mass-media din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a venit ca o surpriză pentru dânsa. Ea ne-a povestit, de la Strasbourg, că a fost sunată din ianuarie de președintele grupului ALDE (Alianța Democraților și Liberalilor pentru Europa), Anne Brasseur, care a întrebat-o dacă este de acord să fie unicul candidat al grupului parlamentar la conducerea comisiei de cultură, știință și mass-media.

”Eu i-am zis că nu am ambiții politice și că, 2014 fiind an electoral în Moldova, nu sunt sigură că voi mai fi deputat anul viitor. Anne Brasseur mi-a spus că până atunci mai sunt patru sesiuni ale adunării și că ar trebui să încerc”, a declarat Ana Guțu, care a acceptat ulterior să candideze din partea ALDE, al treilea grup politic din APCE. Fiind o formațiune politică mai mică, ALDE a avut dreptul la o singură președinție a unei comisii, anume cea condusă de acum de Ana Guțu. Ea a precizat că numirea ei nu a fost susținută doar de ALDE, ci a fost coordonată la cel mai înalt nivel al APCE, astfel încât să existe un consens.

În ceea ce privește noile sale îndatoriri, Ana Guțu a explicat pentru Media Azi că ca trebui să fie prezentă de patru ori pe an câte o săptămână la reuniunile APCE, precum și la comisiile permanente între sesiunile plenare și la reuniunile comisiei sale, pe care le va modera. Ana Guțu va primi ”moștenirile” predecesorilor săi în termeni de priorități ale comisiei pentru cultură, știință și mass-media.

”Este o comisie foarte mare, are și trei subcomisii - pentru tineret și sport, pentru învățământ superior și educație și pentru mass-media - și întocmește cele mai multe rapoarte. Este o comisie importantă din punct de vedere al acestor rapoarte care pot fi pe tehnologie, etica cercetării, știință, libertatea de exprimare, educație, minorități și dialoguri interculturale și altele”, a spus Ana Guțu, care a precizat că primește aceste sarcini cu modestie și că urmează să examineze foarte atent activitatea comisiei sale.

În premieră pentru un deputat din Moldova, Ana Guţu de la Partidul Reformator al Liberalilor (PLR) a fost aleasă, luni, 27 ianuarie, în calitate de preşedinte al comisiei cultură, știinţă, educaţie şi mass-media din APCE, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

În conformitate cu acordul încheiat între grupurile politice europene, anul acesta preşedinţia adunării a revenit grupului politic ALDE. Astfel, în calitate de preşedinte APCE a fost aleasă Anne Brasseur, până recent preşedinta grupului politic al democraților și liberalilor.

Ana Guţu a fost apoi propusă de grupul politic ALDE în calitate de candidat unic pentru comisia cultură și mass-media. Grupul ALDE, întrunit cu larga participare a 62 de membri, inclusiv supleanţi, a aprobat în unanimitate candidatura Anei Guţu.

Deputata Ana Guțu (52 de ani) a fost născută în satul Alexandru Ioan Cuza din raionul Cahul. Ea a absolvit facultatea de limbi străine a Universității de Stat din Moldova (USM), are un doctorat în filologie romanică la aceeași instituție și, din 1995, activează în cadrul ULIM, actualmente ca lector superior și prim-vicerector.

sursa foto: www.timpul.md