Eşti aici

Apel către autorități să asigure informarea completă și operativă despre situația epidemiologică din țară

22 Martie 2020
756 de afişări
Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media cer autorităților Republicii Moldova: Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, Guvernului R. Moldova, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, să asigure informarea operativă și completă despre situația epidemiologică în contextul extinderii pandemiei COVID-19. Totodată, cerem instituțiilor și funcționarilor publici să asigure o colaborare corectă și profesionistă cu instituțiile mass-media, abținându-se de la acuzații nefondate și insinuări în adresa jurnaliștilor care solicită informații de interes public și au datoria să informeze obiectiv și complet.

Semnalăm cu regret și îngrijorare situații când diferiți funcționari guvernamentali și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în loc să răspundă operativ la solicitările de confirmare sau infirmare a unor informații (exemplu: cazul medicului de la Spitalul Clinic Republican, infectat cu COVID-19), refuză să ofere informații, iar apoi acuză nejustificat presa de încercare de a face senzații și de încălcarea dreptului la viață privată a personalului medical. O asemenea abordare este contraproductivă și nu contribuie la o mai bună informare a populației.

Solicităm autorităților să accepte întrebări în regim online de la jurnaliști după briefingurile transmise prin intermediul platformelor de streaming.

Atenționăm autoritățile că informarea completă despre toate aspectele de interes public referitoare la situația epidemiologică din țară, cu respectarea obligatorie a drepturilor pacienților, este cea mai eficientă măsură împotriva dezinformării în legătură cu COVID-19 și o condiție esențială pentru evitarea unor situații de panică în societate.
 
Asociația Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul de Investigații jurnalistice
Asociația Presei Electronice
Centrul Acces-info
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
RISE Moldova