Semnalăm cu regret și îngrijorare situații când diferiți funcționari guvernamentali și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în loc să răspundă operativ la solicitările de confirmare sau infirmare a unor informații (exemplu: cazul medicului de la Spitalul Clinic Republican, infectat cu COVID-19), refuză să ofere informații, iar apoi acuză nejustificat presa de încercare de a face senzații și de încălcarea dreptului la viață privată a personalului medical. O asemenea abordare este contraproductivă și nu contribuie la o mai bună informare a populației.
Solicităm autorităților să accepte întrebări în regim online de la jurnaliști după briefingurile transmise prin intermediul platformelor de streaming.
Atenționăm autoritățile că informarea completă despre toate aspectele de interes public referitoare la situația epidemiologică din țară, cu respectarea obligatorie a drepturilor pacienților, este cea mai eficientă măsură împotriva dezinformării în legătură cu COVID-19 și o condiție esențială pentru evitarea unor situații de panică în societate.
Asociația Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul de Investigații jurnalistice
Asociația Presei Electronice
Centrul Acces-info
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
RISE Moldova