Eşti aici

Apelul ONG-urilor de media către deputați privind revenirea la pachetul legislativ pentru îmbunătățirea cadrului legal de activitate a mass-media

11 Decembrie 2019
897 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media readuc în atenția deputaților din actualul Parlament proiectul de modificare și completare a celor 7 legi importante, care vizează direct sau indirect activitatea mass-media. Precizăm că acesta a fost elaborat în cadrul Grupului parlamentar privind îmbunătățirea legislației mass-media, și înregistrat în Parlament pe 26 iulie 2018, dar nu a fost discutat până în prezent nici în cadrul comisiilor parlamentare, nici în ședințele în plen.

Pachetul de legi, care conține recomandările Centrului pentru Jurnalism Independent, Asociației Presei Independente și ale altor organizații neguvernamentale de media, include modificări la Legea privind accesul la informație, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea privind protecția datelor cu caracter personal, Legea cu privire la petiționare, Codul contravențional, Legea cu privire la secretul de stat și Legea presei. Amendamentele au drept scop ameliorarea situației din domeniul mediatic și crearea unor condiții de lucru mai bune pentru jurnaliști.

Astfel, proiectul de lege prevede reducerea termenului de furnizare a informațiilor de interes public către solicitanți, oferirea unor facilități la capitolul prelucrării datelor cu caracter personal pentru instituțiile mass-media, definirea noțiunii de informație de interes public și extinderea listei de furnizori ai acestor informații, modificarea unor prevederi cu privire la secretul de stat, introducerea registrului public al mass-media etc.

Încă în luna iunie, în cadrul unei ședințe publice, membrii Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media discutau despre necesitatea de a reveni la acest proiect. Constatăm că a trecut deja jumătate de an, însă lucrurile nu s-au mișcat din loc.
 
Facem apel către deputații din actualul Parlament să preia această inițiativă legislativă pe agenda lor și să o adopte cât mai curând.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei 
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul  ”Acces-Info”
RISE Moldova