Eşti aici

API constată tendinţe de manipulare informaţională în mass-media

16 Iunie 2014
1415 afişări
Asociaţia Presei Independente (API), care a monitorizat în perioada 1 februarie-30 aprilie mai multe ziare, posturi de televiziune şi site-uri, constată anumite tendinţe de manipulare informaţională, la care recurg unele instituţii mass-media din Republica Moldova. Tendinţele se manifestă preponderent prin selectarea subiectelor jurnalistice nu în funcţie de importanţa lor şi gradul de interes public, ci de preferinţele şi agenda patronilor media.
 
Potrivit raportului prezentat luni, 16 iunie, unele instituţii de presă fie au evitat să mediatizeze anumite subiecte de interes public, fie au oferit informaţii sumare, fără a prezenta un tablou complex şi a le acorda consumatorilor suficiente detalii pentru a înţelege ce se întâmplă într-un caz sau altul. Un procedeu de manipulare informaţională, la care au recurs constant unele instituţii mass-media monitorizate, a constat în exacerbarea (exagerarea) faptelor, cu scopul de a perpetua şi promova anumite mesaje, dar şi de a discredita protagoniştii. În unele cazuri, instituțiile mass-media monitorizate au asigurat un pseudo-pluralism de opinii, fiind selectate surse şi păreri care să exprime acelaşi gând, să transmită acelaşi mesaj şi să fie avocaţi ai aceleiaşi cauze, cu scopul de a perpetua percepţia pozitivă sau negativă despre anumiţi actori.
 
„Din păcate, unele media au ales să reflecte subiectele de interes public nu în funcţie de gradul de interes public, ci în funcţie de preferinţele sau agendele patronilor. Cel mai des la astfel de procedeu de manipulare au recurs protalul informaţional Omega, Accent TV, Jurnal TV, Jurnal.md”, a declarat experta Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent.
 
API a prezentat şi mai multe studii de caz ce demonstrează unele încălcări comise de instituţiile de presă. „Constatăm cu îngrijorare că unele instituţii de presă din Republica Moldova devin platformă pentru reglările de conturi dintre anumiţi patroni de presă, influenţaţi sau controlaţi de anumiţi politicieni. Cele opt studii de caz demonstrează cu lux de amănunte faptul că, din păcate, colectivele jurnalistice, de multe ori, sunt ostatice ale patronilor instituţiilor media şi unii fac acest lucru contrar tuturor normelor deontologiei profesionale, încălcând şi legislaţia Republicii Moldova”, a declarat directorul executiv al API, Petru Macovei.
 
API le recomandă instituţiilor media să ţină cont, în primul rând, de importanţa și gradul de interes public, și nu de preferinţele și agenda patronilor; să nu exacerbeze faptele în intenţia de a demoniza sau angeliza anumiţi actori; să reflecte corect, imparţial și echidistant problemele abordate, în special când e vorba de subiecte controversate etc.
 
De asemenea, API recomandă Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) să se autosesizeze şi să ia măsuri faţă de radiodifuzorii care încalcă constant dreptul locuitorilor Republicii Moldova la informare completă, obiectivă şi veridică, dreptul la libera exprimare a opiniilor şi dreptul la libera comunicare a informaţiilor prin intermediul mijloacelor de radiodifuziune şi televiziune. 
 
Preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, susţine că instituţia monitorizează periodic posturile TV şi le amendează pe cele care încalcă legislaţia. „Chiar în această primăvară am aplicat sancţiuni faţă de radiodifuzori, inclusiv protagoniștii raportului respectiv. La toamnă, când va începe campania electorală, vom monitoriza non-stop cel puţin 60 de zile cât va dura campania”, a declarat Marian Pocaznoi.