Eşti aici

Articolul 66 al Codului audiovizualului va fi modificat, după ce șeful statului a promulgat legea contestată de societatea civilă

05 Mai 2016
2455 de afişări
Decretul Președintelui Nicolae Timofti privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea articolului 66 din Codul audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260-XVI din 27 iulie 2006 va apărea în Monitorul Oficial vineri, 6 mai 2016. Astfel, șeful statului nu a ținut cont de solicitarea unuia dintre autorii actului legislativ și a societății civile de a nu promulga legea.

Potrivit modificărilor propuse de grupul de deputați socialiști - Vladimir Ţurcan, Eduard Smirnov, Grigore Novac, Adrian Lebedinschi -  art. 66 al actualului Cod al audiovizualului va fi redactat după cum urmează: ”la alineatul (3), cuvântul ”cinci” se substituie cu cuvântul ”două”, iar în final se completează cu cuvintele ”și poate fi acționar majoritar la cel mult doi radiodifuzori”. Alineatul 4 va fi abrogat. Totodată, licențele de emisie eliberate până la intrarea în vigoare a prezentei legi vor rămâne valabile până la expirarea termenului lor de valabilitate, urmând ca, după acest termen, proprietarii beneficiari ai radiodifuzorilor privați să fie obligați să aducă regimul juridic al proprietății în domeniul audiovizualului în concordanță cu articolul 66, alin. 3 din Codul audiovizualului al R. Moldova.

Reamintim că, după ce legea a fost adoptată de parlament, unul dintre autori, Adrian Lebedinschi, și-a retras semnătura și a solicitat speakerului Andrian Candu și șefului statului Nicolae Timofti să nu semneze documentul.

Totodată, mai multe organizații neguvernamentale au adresat Președintelui Nicolae Timofti o declarație, pe 4 martie, în care au condamnat lipsa de transparență și încălcarea procedurilor legislative în cazul adoptării acestei legi pe 26 februarie 2016. În cadrul unei dezbaterii publice, organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent pe 19 aprilie, reprezentanții ONG-urilor de media au cerut o întrevedere cu Nicolae Timofti, înainte de a promulga legea în cauză.

Organizațiile de media consideră că aceste modificări și completări ale Codului în vigoare sunt  încercări ale guvernării de a mima reformele şi a proteja interesele private ale unor proprietari de media. Societatea civilă pledează pentru adoptarea în procedură de urgență a unui nou Cod al audiovizualului, care ar aduce o viziune modernă în acest domeniu, în corespundere cu standardele internaționale privind mass-media.