Eşti aici

Audieri publice la Comisia parlamentară pentru mass-media: experți media, jurnaliști și radiodifuzori au evaluat cele două proiecte de legi privind Codul audiovizualului

26 Mai 2015
2108 afişări
Reprezentanții societății civile, participanți la audierile publice pe marginea celor două proiecte de legi pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului (nr. 125, autori un grup de deputați PL, și nr. 218, autori un grup de deputați PD și PLDM) au exprimat susținere pentru primul proiect și critici / nemulțumiri pentru al doilea. Audierile au avut loc luni, 25 mai, și au fost organizate de Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Corina Fusu, deputata Partidului Liberal, a informat că propunerea de modificare pe care o înaintează reprezentanții fracțiunii se concentrează pe un singur obiectiv  – securizarea spațiului informațional de propaganda din exterior - și se referă la difuzarea programelor autohtone cu caracter informativ și analitic în proporție de 100%, dintre care 80% în limba română. Prevederea permite difuzarea programelor informative și politico-analitice din statele membre ale UE, SUA, precum și din statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la Televiziunea Transfrontalieră.

Serghei Sârbu, deputat PD, a prezentat propunerile proiectului nr. 218, menționând că acesta este o revizuire a proiectului nr.  107, care anterior a provocat mai multe discuții controversate în societate. Serghei Sârbu a informat că la elaborarea noului proiect s-au luat în considerare majoritatea observațiilor care au fost aduse. În redacția actuală, autorii proiectului vin cu  reglementări ce țin de retransmisia emisiunilor informative și analitice și de produsul autohton. “Propunem ca în intervalul 6:00-24:00 să fie difuzate 8 ore de produs autohton, dintre care 6 ore să fie difuzate în orele de maximă audiență și cel puțin 4 ore să fie difuzate în limba de stat”, a precizat Serghei Sârbu. 

Artur Corghencea, directorul Departamentului Știri, Pro TV Chișinău și Lorena Bogza, jurnalistă la același post de televiziune s-au arătat profund îngrijorați de prevederea ce ține de difuzarea a 8 ore de produs autohton.  “În condițiile în care economia este în recesiune, este extrem de dificil pentru o TV să producă mai mult conținut propriu și, în același timp, să rămână independentă. Am văzut rezultatele monitorizării instituțiilor mass-media în campania electorală din anul trecut. Singurul post TV care a avut o prestație echidistanță, a avut știri obiective, a fost Pro TV Chișinău. S-a întâmplat din cauza că ne-am finanțat din ceea ce câștigăm, nu am primit bani din altă parte. Celelalte TV care au făcut partizanat, au avut, probabil, și alte surse”, a spus Artur Corghencea. Lorena Bogza a exprimat o opinie personală la acest subiect. “Ceea ce se încearcă este monopolizarea spațiului audiovizual și înțeleg de ce PD-ul insistă asupra acestei prevederi, aducând-o sub paravanul interzicerii propagandei rusești. Proiectul PL este extrem de bun și este ceea ce ne putem permite, la moment. Dacă vrem să modificăm Codul audiovizualului - să examinăm toate variantele care există, pentru ca mâine acestea să nu se întoarcă împotriva noastră. Dacă acceptăm prevederea cu 8 ore produs autohton, avem riscul ca Pro TV să dispară din cauza că nu va rezista financiar”. Lorena Bogza a explicat în continuare că nu este vorba că jurnaliștii nu ar dori să creeze produse proprii, originale, ci de faptul că ei nu dispun de finanțe pentru a investi în programe suplimentare. “Proiectul propus de PL vine să securizeze spațiul informațional, cel de deputații PD și PLDM vine cu capcane ca să închidă anumite canale și să instituie monopolul”, a conchis jurnalista Lorena Bogza.

Alți vorbitori, între care, Dan Lozovanu, Asociaţia Naţională Patronală a Radiodifuzorilor din Moldova, Eugen Sergheev, directorul postului RTR Moldova, Natalia Davîdovici, director general TV7, au expus opinii similare, susținând proiectul de securizare a spațiului informațional al PL, ca fiind mai echilibrat, realist, care ia în calcul interesele radiodifuzorilor. În opinia acestora, dacă vorbim despre independența jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, “proiectul PL este unul optim, în timp ce proiectul propus de PLDM-PDM nu va duce la dezvoltarea produselor autohtone, ci mai curând la monopolizarea pieței media”, a spus și Dan Lozovanu. “Ați menționat că toate filmele trebuie să fie dublate, numiți măcar un studiou care efectuează dublări în Moldova”, a replicat Eugen Sergheev autorilor proiectului de lege nr.218.

“La TV 7, de la 1 mai curent noi deja am introdus măsuri ce țin de contracararea propagandei și realizarea produselor proprii  -  toate buletinele de știri și emisiunile analitice sunt autohtone. Se creează impresia că, sub pretextul de ”a dezvolta produse autohtone” se urmărește închiderea unor posturi. Este un proiect antidemocratic”, a fost de părere Natalia Davîdovici, director general TV7, cu referire la același proiect de lege nr. 218.

Experții media Ion Bunduchi, președintele APEL, și Petru Macovei, director API, au venit cu propriile observații și recomandări asupra proiectelor de legi discutate și a procesului de dezbateri, în general. “Am fost învinuiți de mai multe ori că interpretăm legea. Vin cu o remarcă pentru autorii proiectelor de legi. Faceți niște texte mai clare, pe înțelesul tuturor părților implicate, care să nu lase loc de  interpretări. Or, cine să înțeleagă că noțiunea ”produse autohtone” include și coproducțiile? Sau, dacă se renunță la sintagma “produse proprii” – putem spune că produsul autohton este și cel achiziționat și coproducția?”, a întrebat Ion Bunduchi.

Expertul Petru Macovei  a atras atenția asupra faptului că dezbaterile au fost organizate în grabă.  “Avem două proiecte de lege: pentru unul avem și avizul Guvernului, iar pentru altul nu avem nimic. Mi se pare corect să obținem mai întâi aceste avize și apoi să continuăm dezbaterile. Mai mult, sugerez Comisiei parlamentare pentru mass-media să solicite aviz suplimentar de la Consiliul Concurenței pentru proiectul nr. 218, pentru că vorbitorii din rândul radiodifuzorilor au menționat de câteva ori că este vorba de concurență neloială”, a solicitat Petru Macovei.

Atât experții media, cât și unii deputați, sau participanți la audierile publice, au constatat că adoptarea unui nou Cod al audiovizualului ar fi mai binevenită decât completarea și modificarea acestuia.

 

Foto: Media Azi