Eşti aici

Audieri publice la parlament: Divergențele dintre editorii publicațiilor periodice și conducerea „Poștei Moldovei” vor fi examinate de un grup de lucru

30 Mai 2017
2602 afişări
Comisia Parlamentară pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a organizat marți, 30 mai, audieri publice la subiectul „Starea presei periodice, impedimente în editarea și distribuirea edițiilor periodice”. În cadrul discuțiilor au participat deputați, reprezentanți ai „Poștei Moldovei”, ai Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC), Primăriei mun. Chișinău, societății civile și mass-media.

Jurnaliștii au invocat probleme pe două segmente: colaborarea dintre editori și „Poșta Moldovei” și ridicarea de către Primăria mun. Chișinău a gheretelor din oraș, pe motivul reparației străzilor.

Reprezentanții publicațiilor periodice și cei ai instituțiilor de stat au avut păreri împărțite față de problemele existente. Pe de o parte, ziariștii acuză „Poșta Moldovei” că nu a negociat cu redacțiile contractele de prestări servicii și a impus plăți suplimentare pentru ambalarea fiecărui ziar. De cealaltă parte, reprezentanții „Poștei Moldovei” susțin că instituția își desfășoară activitatea în conformitate cu legislația în vigoare și aceste costuri suplimentare se fac pentru a nu înregistra pierderi.

Potrivit directorului Asociației Presei Independente, Petru Macovei, o soluție ar fi crearea de către stat a unui fond de susținere a publicațiilor periodice, iar parlamentul să solicite explicații de la „Poșta Moldovei. În cazul în care comunicarea va continua în același  mod, iar parlamentul nu se va implica, atunci „lucrurile o să degradeze și mai mult”.

În aceeași ordine de idei, directoarea „Ziarului de Gardă”, Alina Radu, a menționat că, pe lângă tarife suplimentare, mai sunt și alte nemulțumiri către „Poșta Moldovei”: ziarele nu ajung la timp, sunt deteriorate etc. „Un ziar creează locuri de muncă fără a cere ajutor de la stat, plătește impozite de mii de lei fără să ia nimic de la stat, plătește chirie, tot unor întreprinderi de stat, oferă informații și în spatele fiecărui ziar stau mii de cititori care consumă această informație”, a atras atenția Alina Radu.

Directorul „Poștei Moldovei”, Serghei Nastas, a explicat că tariful pentru ambalarea fiecărui exemplar de ziar reprezintă o necesitate pentru că și  „Poșta Moldovei are angajați”, iar pierderile poștei pe segmentul publicații periodice este de 13 mln de lei anual. În susținerea instituției de stat, viceministrul  MTIC, Vitalie Ciolac, a precizat că, în urma analizei situației interne de la poștă, inclusiv de către Consiliul Concurenței, „nu au fost atestate derogări de la legislația în vigoare în ceea ce privește colaborarea dintre „Poșta Moldovei” și publicațiile periodice”.

Pentru a elabora un plan de acțiuni pe termen scurt, mediu și lung, președintele Comisiei Parlamentare pentru mass-media, Vladimir Hotineanu, a propus formarea unui grup de lucru, iar primul subiect discutat să fie prevederile contractuale.