Eşti aici

Avocatul Poporului și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului au condamnat declarațiile amenințătoare ale lui Ilan Șor împotriva jurnaliștilor

26 Iulie 2018
1396 de afişări
După câteva zile de la declarațiile primarului orașului Orhei, Ilan Șor, cu amenințări la adresa jurnaliștilor, au ieşit în apărarea presei și condamnarea discursului acestuia reprezentanții mai multor instituții şi organizații ale societății civile. Astfel, organizațiilor non-guvernamentale de media li s-au alăturat organizațiile pentru drepturile omului, avocatul poporului și oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova. De asemenea, Procuratura Generală a anunțat că s-a autosesizat pe marginea declarațiilor lui Șor pentru a le verifica și pentru a le da o apreciere juridică.

Pe pagina oficială de pe Facebook a Oficiului ONU pentru Drepturile Omului Moldova a fost publicat mesajul instituției, prin care Oficiul ONU pentru Drepturile Omului Moldova a condamnat „discursul vădit de ură și incitare la violență a primarului de Orhei, Ilan Șor, împotriva jurnaliștilor și oponenților politici”. Oficiul se arată solidar cu societatea civilă din Moldova și Ombudsmanul în solicitarea imediată a unei investigații pe acest caz. Declarația este semnată de către Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a apreciat, la rândul său, drept „deosebit de periculoase și inacceptabile afirmațiile făcute de către primarul orașului Orhei la adresa oponenților politici și jurnaliștilor”. În opinia Ombudsmanului, aceste incită la violență față de persoane sau grupuri de persoane, propagă anumite stereotipuri și generează ură și dezbinare între oameni.

De asemenea, Mihail Cotorobai a solicitat Procurorului General examinarea afirmațiilor lui Ilan Șor și întreprinderea măsurilor care se impun, pentru a apăra drepturile și libertatile omului. „Afirmațiile în cauză i-au trezit îngrijorări serioase Ombudsmanului care consideră că se impune o reacție operativă și adecvată din partea autorităților competente. În acest scop, Avocatul Poporului a solicitat Procurorului general examinarea circumstanțelor cazului și luarea de atitudine corespunzătoare gravității declarațiilor lui Ilan Șor după modul de reacționare, urmărire și prevenire”, se spune în comunicat.

Anterior, câteva organizații din domeniul protecției drepturilor omului s-au arătat solidari cu organizațiile de media care au condamnat afirmațiile cu caracter amenințător la adresa jurnaliștilor făcute de Ilan Șor.

Portalul Agora.md a scris că amenințările lansate de Ilan Șor la adresa jurnaliștilor au ajuns deja în atenția Procuraturii Generale. Reprezentanta Procuraturii Generale Maria Vieru a afirmat că Procuratura examinează conținutul postat de primarul de Orhei, adăugând că jurnaliștii care s-au simțit amenințați sunt îndemnați să depună plângeri.

Jurnalistul și fost deputat Alexandru Petcov, de la portalul Omega, s-a adresat deja cu o sesizare către procurorul-șef al municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați, solicitând inițierea urmării penale pe numele lui Șor pentru declarațiile pe care le-a făcut acesta la adresa reprezentanților presei.