Eşti aici

CA a avertizat public postul TV Vocea Basarabiei pentru lipsă de imparțialitate

03 Aprilie 2019
1420 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a avertizat public, în cadrul ședinței din 3 aprilie, postul de televiziune Vocea Basarabiei pentru încălcarea legislației audiovizuale cu privire la asigurarea imparțialității în cadrul emisiunilor televizate. Sancțiunea a fost aplicată în urma monitorizării emisiunii ”Apropo cu Kamelia Fliștoc. Intrigi la Școala de gimnastică”, difuzată pe 14 martie curent.

Departamentul de monitorizare CA a constatat că în cadrul acestei emisiuni a lipsit opinia persoanei vizate. Aceasta - Elena Comendant - s-a plâns la CA și a solicitat ca jurnaliștii să fie sancționați pentru că, potrivit ei, în timpul emisiunii invitații din platou i-au ponegrit numele, reputația și calitatea ei de antrenoară și secretară a Uniunii de Gimnastică și Ritmică. Petiționara a considerat că jurnalista a permis invitaților în absența ei să aducă acuzații fără probe.

În urma analizei, Departamentul de monitorizare a stabilit încălcarea de către radiodifuzor a prevederilor art. 13 al. 6 lit a) din Codul Serviciilor Media Audiovizuale, privind „asigurarea imparțialității, echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

Prezent la ședința CA, directorul general al Vocea Basarabiei, Mihai Burciu, a motivat aceste încălcări prin faptul că jurnaliștii ar fi căutat-o pe Elena Comendant pentru reportajul pe care l-au făcut despre problemele școlii, dar aceasta nu a fost de găsit. De asemenea, Burciu a precizat că nici Comendant nu s-a adresat direct la postul de televiziune pentru a i se acorda dreptul la replică.

Pentru sancționarea postului au votat opt membrii CA, iar membrul Consiliului Corneliu Mihalache a fost împotriva aplicării avertizării.