Eşti aici

CA a avertizat public TVC 21 pentru că moderatorul „nu a intervenit suficient” într-o emisiune cu participarea lui Andrei Năstase

15 Ianuarie 2019
1133 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu avertizare publică, pe 14 decembrie, postul de televiziune TVC 21 pentru că moderatorul emisiunii  „Important” Liviu Moraru nu a intervenit suficient atunci când invitatul emisiunii, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andei Năstase, a făcut „afirmații dure și și-a expus propria opinie vizavi de alți concurenți electorali”. Autoritatea a fost sesizată în acest sens de către reprezentantul Partidului Democrat (PD) la Comisia Electorală Centrală (CEC).

În contestația depusă de către Vadim Moțarschi, reprezentantul PD cu drept de vot consultativ la CEC, se menționează că Maia Sandu și Andrei Năstase au participat în cadrul unor emisiuni televizate în ziua înregistrării în calitate de concurenți electorali - la Jurnal TV, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” și la TVC 21 în cadrul emisiunilor „Главное” și „Important”, fapt prin care a fost încălcată legislația, deoarece campania electorală nu a început.

La rândul lor, reprezentanții TVC au adus la cunoștința CA că în timpul emisiunilor „Главное” și „Important” președinta Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu și liderul PDA Andrei Năstase au participat în calitate de conducători de partide, nu de candidați electorali ai Blocului Acum DA și PAS.

Rezultatele monitorizării au constatat că în, cadrul emisiunii „Ora Expertizei” din 2 ianuarie 2019, difuzată de postul de televiziune „Jurnal TV”, și a emisiunii „Главное” din 3 ianuarie 2019, difuzată de postul de televiziune „TVC 21”, nu a fost făcută agitație electorală pentru Blocul electoral  „ACUM Platforma DA și PAS” sau membrii acestuia. De asemenea, potrivit CA, în unele momente moderatorii emisiunii au intervenit, atenționând invitații cu privire la restricțiile în care se desfășoară emisiunea.

Totuși, rezultatele monitorizării CA constată că postul TVC 21, în cadrul emisiunii „Important” din 4 ianuarie, a încălcat prevederile Codului serviciilor media audiovizuale cu privire la „asigurarea imparțialității, echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”. Totodată, CA consideră că în această emisiune moderatorul nu a intervenit suficient atunci când Andrei Năstase a făcut afirmații care „nu au fost echilibrate”.