Eşti aici

CA a lansat primul raport de monitorizare din actuala campanie electorală. Unii membri ai Consiliului califică drept „selectivă și limitată” lista posturilor monitorizate

09 Octombrie 2019
802 afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a atenționat toate posturile de televiziune și radio pe care le monitorizează în actuala campanie electorală - Moldova 1, Moldova 2, Prime, Canal 2, Radio Moldova și Radio Moldova Tineret în ședința sa din 8 octombrie, să respecte cu strictețe prevederile legislației electorale și audiovizuale, după examinarea primului raport de monitorizare, care include perioada 20 - 29 septembrie.

Potrivit raportului, posturile publice de televiziune și radio au reflectat corect campania în această perioadă. La postul Prime TV a fost depistată o încălcare, iar la Canal 2 două materiale problematice, în toate cazurile fiind vorba despre lipsa părții aflate în opoziție.

Astfel, într-o știre a fost prezentată poziția ex-premierului Pavel Filip pe marginea activității Guvernului Maia Sandu în primele 100 de zile, fără să conțină și reacția Executivului. Într-o altă știre, concurentul electoral Vlad Țurcanu și-a expus opinia despre candidatul socialiștilor Ion Ceban, în lipsa replicii acestuia.

Reprezentanții ambelor posturi de televiziune au afirmat, în cadrul ședinței CA, că au făcut demersuri către responsabilii de comunicare atât de la Guvern, cât și de la PSRM, însă nu au primit răspuns la apelurile telefonice.

Totodată, în cadrul ședinței publice unii membri CA s-au arătat revoltați de faptul că autoritatea de reglementare a audiovizualului nu monitorizează în actuala campanie electorală și alte posturi de televiziune.

Corneliu Mihalache a afirmat că monitorizarea doar a patru posturi TV poate fi numită drept selectivă, limitată și nu reflectă tabloul integral al situației în domeniul mediatic. Membra CA Veronica Cojocaru a amintit că a depus o sesizare la Cancelaria Consiliului cu privire la monitorizarea mai multor posturi și a solicitat ca aceasta să fie executată de către Direcția de Monitorizare.

Președintele CA Dragoș Vicol a explicat că o sesizare similară a depus și membra CA Olga Guțuțui, care nu a fost prezentă la ședința din 8 octombrie, de aceea ambele sesizări vor fi puse în discuție în cadrul ședinței următoare a CA.

Vicol a menționat că noua modalitate de monitorizare pentru care a optat CA în actuala campanie electorală, și anume, de a monitoriza doar posturile de televiziune naționale, este în conformitate cu legislația electorală și că a fost păstrat mecanismul de sesizare a CA în privința posturilor care încalcă legislația. Potrivit lui Dragoș Vicol, până în prezent autoritatea nu a fost sesizată în acest sens.
 
De menționat că CJI a sesizat CA, expediindu-i  primul raport de monitorizare a 10 posturi tv în campania electorală curentă și solicitând membrilor CA să monitorizeze radiodifuzorii NTV Moldova, Accent TV și Televiziunea Centrală. Aceste posturi au admis anumite abateri de la legislație în perioada de monitorizare 20-27 septembrie, constată raportul CJI. În răspunsul oficial al Consiliului se menționează că CA va ține cont de rezultatele monitorizării CJI și, în caz de necesitate, „va dispune verificarea situațiilor în care furnizorii media admit derogări de la cadrul legal în procesul de reflectare a campaniei electorale”.

Citiți și: „CA trece dintr-o „mâna politică democrată” în „alta socialistă””? Cum este comentată decizia CA de a monitoriza doar anumite posturi tv în campania electorală