Declarația a fost susținută, prin consens, de toți membrii Consiliului. „Libertatea presei este unul dintre pilonii statului de drept și o garanție a proceselor și instituțiilor democratice, iar astfel de atacuri și intimidări din partea concurenților electorali în plină campanie electorală contravin atât legislației naționale, cât și principiilor democratice recunoscute pe plan internațional”, se menționează în declarația CA.
Consiliul Audiovizualului și-a exprimat îngrijorarea față de asemenea abuzuri și restricții la adresa jurnaliștilor și a făcut apel către toți concurenții electorali, către partidele politice să dea dovadă de responsabilitate maximă, să nu se eschiveze de la datoria de a respecta drepturile reprezentanților mass-media și să le garanteze, în consecință, posibilitatea de a-și profesa în mod liber meseria de jurnaliști.
Anterior, Eugen Gumeniuc a depus plângere la Poliția din Bălți, împotriva lui Buzurnîi, iar copiile plângerii au fost expediate în adresa Comisiei Electorale Centrale și Consiliului Audiovizualului. Buzurnîi, la rândul său, califică drept speculații și provocări aceste plângeri.
Reamintim că, pe 15 februarie, cameramanul BTV Eugen Gumeniuc, care se afla în interes de serviciu în satul Sadovoe (Bălți), a fost lovit de mașina primarului în timp ce filma un afiș electoral al candidatului PD, expus pe geamurile Primăriei. Buzurnîi a negat că un asemenea incident ar fi avut loc.
ONG-urile de media au condamnat acțiunile de agresare și intimidare a cameramanului și au solicitat Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne să demareze investigațiile corespunzătoare, în baza prevederilor Codului Penal și să facă publice rezultatele anchetei.