Eşti aici

CA a sancționat CTC Mega pentru lipsa traducerii în limba română a desenelor animate

19 Martie 2021
706 afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu 5.000 de lei postul de televiziune CTC Mega (STS Mega) pentru lipsa dublării sau sonorizării filmelor pentru copii în limba română. Amenda a  fost aplicată drept urmare a petițiilor avocatei Alina Palii.

Pe lângă postul de televiziune CTC Mega, avocata Alina Palii, care a anunțat că acționează în calitate de apărătoare a postului de televiziune Bravo TV, în legătură cu pregătirea unei acțiuni în instanță, a solicitat și monitorizarea canalelor Primul în Moldova și Canal 3, la același capitol. Petiționara susține că și aceste două posturi nu ar fi tradus filmele respective, iar CA ar trebui să respecte principiul obiectivității și echidistanței.

Ulterior, Alina Palii a mai depus o petiției în privința CTC Mega, pentru o altă perioadă decât în prima petiție la același capitol.

Reprezentanții CTC Mega au informat CA că, începând cu 1 ianuarie 2021, au încheiat contracte cu CTC Kids pentru difuzarea conținutului respectiv, însă nu au reușit să  sonorizeze filmele din cauza pandemiei. CTC Mega recunoaște că a admis încălcarea. Potrivit postului, pentru traducerea filmelor este necesară prezența actorilor în studio, un lucru dificil de organizat în condițiile pandemice actuale. 

Toate cele trei canale TV au invocat lipsa înregistrărilor programelor vizate pentru perioada menționată în prima petiție, prin urmare CA a constatat că nu poate monitoriza conținutul audiovizual al celor trei posturi TV în perioada solicitată, dar a monitorizat CTC Mega prin prisma petiției Alina Palii care viza doar acest post de televiziune. 

În urma monitorizării, Consiliul a confirmat abaterile invocate în cazul CTC Mega, menționând că postul a difuzat un singur desen animat cu subtitrare în limba română. Totodată, membrii CA au specificat că furnizorii de servicii media ar trebui să dubleze sau să sonorizeze în limba română filmele pentru copii, nu și să le subtitreze.

Astfel, canalul a fost sancționat cu 5.000 de lei pentru că nu se află la prima abatere de acest fel.